‘4 3 2 1’ de Paul Auster

Què hagués estat de la nostra vida si en un moment donat haguéssim pres una altra decisió? I si haguéssim seguit aquell altre camí enlloc del que vam agafar en aquell moment? I si no haguéssim tancat aquella porta? I si… La vida és un seguit de “i si..”

‘4 3 2 1’ de Paul Auster són quatre novel·les en una. Un sol personatge, l’Archie Ferguson, que l’admirat Auster ens presenta en quatre vides diferents. Esdevé periodista, escriptor, ric, orfe, homosexual, pobre, en quatre històries que enganxen, que salten d’una a l’altra per explicar-te de nou una nova història en un mateix moment històric. I que fàcilment recuperes el fil del moment on vas deixar l’Archie 1, el 2, el 3 o el 4. N’estimes més un, no entens tant l’altre, plores per aquell, et sorprén el darrer.

Són 893 pàgines (en l’edició en català d’Edicions 62) que m’han durat més de sis mesos (llegint en intermitències). Una obra molt ambiciosa, que us recomano amb entusiasme. Ara entenc el que va afirmar Auster: “Sento que m’he estat preparant tota la vida per escriure aquesta novel·la”.

Un retrat de la història dels Estats Units entre els anys 50 i 70, però també de la literatura, del cinema, de la política i del periodisme.

I no faig spoiler, però, el darrer capítol…. memorable!

‘4 3 2 1’. Paul Auster. Edicions 62 (en català, traducció d’Albert Nolla)

You Might Also Like

Leave a Reply