Apunts de la Jornada “To vi or not to vi”

Ahir es va inaugurar la nova Escola d’Enoturisme de Catalunya, situada a l’antiga seu de l’Estació Enològica de Vilafranca. Una nova escola que tindrà la seu a la capital de l’Alt Penedès, però que farà formació arreu de Catalunya. I, com l’alcalde va explicar a la cloenda de la jornada, també albergarà l’escola de negocis del vi, ESCAVI.

La inauguració va venir precedida per una jornada sobre enoturisme que portava per títol “To vi or not to vi” Reptes de l’enoturisme. Aquí comparteixo alguns dels apunts que vaig fer a la jornada:

Raimon Olivella, president del Consell Empresarial de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya va explicar que allà s’hi farien cursos de formació de diferents tipus: professionals, d’ocupació, monogràfics, etc. I una  de les finalitats seria que es reconegués el títol de Tècnic Superior en Enoturisme.

IMG_1360Tim Clarke, Director general d’Arblaster & Clarke Wine Tours. Fa 20 anys que van fundar la seva empresa, dedicada al turisme del vi.

 • Diu que quasi va inventar el terme “Wine Tour”, tot i que hi ha turisme del vi des que el vi és vi.
 • Als anys 90 hi havia bogeria a UK amb el champagne, i en aquella regió no hi havia gaire turisme. Van començar a portar gent cap allà. La finalitat era donar forma a l’experiència de tastar una ampolla de champagne, vincular aquelles sensacions en experiències físiques en un espai i temps.
 • Els wine lovers són capaços d’anar a qualsevol part del món per conèixer més sobre el vi, per tastar nous vins.
 • Les finalitats de l’enoturisme haurien de ser: fer diners, marketing, filantropia i aprendre uns dels altres.
 • Hi ha diferents tipus de turistes del vi:  els que poden ser brand ambassadors (no n’hi han gaires, tenen blogs, són líders d’opinió en el seu segment, etc. Cal conquistar-los); els turistes del vi – estan interessats en la cultura, en el territori, però no especialment a tope amb el vi, i els mass tourists, turistes que no estan interessats en el vi, que beuen cervesa, que no es volen gastar diners en vi. No compraran vi, però potser si una samarreta.
 • Pensem què volen veure i fer cada un d’aquests segments i fem turisme del vi segons el que volen.
 • Catalunya no ha de copiar el model d’enoturisme de Napa Valley
(un apunt divertit… ni power point ni prezi! Com veieu a la foto, Clarke va fer servir un projector de transparències! Des que anava a l’institut que no n’havia vist cap! 🙂
L’enoturisme més enllà del tast
IMG_1361Va ser el moment de la taula rodona, amb diferents aportacions de professionals que de forma directa i indirecta han treballat en enoturisme. Deixo notes de les intervencions que vaig considerar més interessants:  
Eduardo Serrano @eduardoserranoM @thewinestorming
 • Cal crear producte i crear destí i amb això cal cooperència entre els agents implicats.
 • Ens hem de preguntar què és un turista del vi i què vol. Vol seguretat, una experiència divertida, passar-s’ho bé
 • Posar-se als peus del turista i portar-lo a allò que ell voldria veure.
 • Cal tenir un bon producte, tenir en compte les tendències: gastronomia, salut, foodtelling, donar-li visibilitat, adaptar-lo a la realitat del mercat, aprofitar els canals comercials que hi ha actualment, etc.
Empar Moliner, periodista i winelover
IMG_1364Va ser l’encarregada de tancar la jornada construint un relat sobre l’enoturisme. De forma amena, irònica i molt en el seu estil (i amb una copa de vi a la mà), recullo algunes de les seves idees que considero interessants:
 • S’ha de conquistar el public femeni, perquè és qui compra i també qui escull les vacances
 • Enlloc del mon s’esmorza amb cava, i al Penedès si. Això és exportable
 • El mobiliari urbà ha de fer plasmar que allà es fa el vi.

You Might Also Like

Leave a Reply