Conclusions de la taula de política i internet a la Penedesfera 09

Escoltar, obrir-se, ser transparent, treballar en xarxa, adopció i adaptació de nous llenguatges; la importància del contingut per sobre de les eines; o que el futur passa per l’opinió de les persones són algunes de les conclusions que els ponents de la taula “Com la nova comunicació està transformant la política actual” de les 2nes jornades de la Penedesfera van resumir què és la política 2.0

Aquí en teniu el vídeo-conclusions:

Les conclusions que jo en treuria, de què és la política 2.0 i si aquesta nova forma de comunicar-se canviarà alguna cosa, són les següents:

– És evident que gran part de la societat està desencantada amb els polítics, fet que es remarca amb l’alt nivell d’abstencionisme que hi ha en les eleccions. Si els polítics adopten noves formes d’acostar-se amb els ciutadans, això pot canviar, però cal que aquestes noves formes siguin transparents, sinceres, i amb contingut.

– Però també cal un nou model polític, una nova forma de fer política que parteixi de l’escolta i la conversa amb la pròpia societat civil. Per això, cal que la societat s’organitzi, pressioni i demani una nova forma de ser governada.

– La nova política no vindrà desde dins de la pròpia política (polítics, partits polítics, institucions,…), sinó des de l’organització de la pròpia societat civil i la participació d’aquesta en les decisions.

– La societat en xarxa permet l’existència de noves organitzacions polítiques i nous models i, posa en evidència els sistema dels partits polítics tradicionals, on les decisions es prenen només en les altes esferes d’aquestes organitzacions.

– Existeixen polítics 2.0, però no política 2.0. Perquè aquesta existeixi realment cal que es defineixin polítiques que comptin amb una alta participació de la societat i una obertura en les decisions de les cúspides dels partits polítics. Així com les organitzacions empresarials, les organitzacions polítiques s’han adaptar a aquests canvis i redefinir-se.

– Les eines 2.0 només són eines. El que importa és el contingut i l’ús que se’n fan; no poden ser només un aparador. Requereixen d’un nou estil i un nou llenguatge que, ara per ara, usen molt pocs polítics.

Totes aquestes conclusions (i moltes més que es poden extreure de la taula rodona), posen en evidència la lentitud de les organiztacions polítiques i l’administració per adaptar-se i preparar-se als nous reptes. Hi ha polítics 2.0, però cal una política 2.0. D’altra banda, calen nodes i organització entre la societat civil on canalitzar la pressió cap al canvi per aconseguir una vertadera transformació de la política.

Articles semblants:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *