Faltats de líders

(article publicat al setmanari El 3 de vuit, avui, 24 de desembre de 2009)

 

Font: Getty Images
Font: Getty Images

El Barça és etern. Després de guanyar les 6 copes, ningú té cap mena de dubte de la gran tasca que ha dut a terme l’entrenador del millor club del món, Josep Guardiola. Tertulians, editorials, articles d’opinió a tots els mitjans catalans, blocaires,… han dedicat paraules benevolents a Guardiola. Gràcies a ell, l’himne del Barça és corejat per nens a Dubai; Catalunya i Barcelona es coneixen arreu i, el més important, esdevé un model pels infants, joves i no tant joves. Guardiola resumeix una habilitat que a grans i petits ens encanta: el do de la paraula, del saber fer i estar, gestionar sensibilitats d’una banqueta, mà esquerra, resoldre conflictes i, evidentment, generar motivació.

La majoria de catalans i catalanes veiem a Josep Guardiola com un líder de Catalunya, fins i tot algun mitjà de comunicació reclama que se li faci un homenatge institucional. I és això el que em sorprèn. Què ens està passant per arribar al punt que otorguem el lideratge d’un país en un entrenador d’un equip de futbol? Senyors i senyores, voleu dir que això no ens passa perquè estem faltats de líders?

Un líder és aquell que aconsegueix que una organització (institució, empresa, grup) tingui èxit i sàpiga motivar i conduir les persones cap a aquest. Un líder té seguidors, és capaç de generar un canvi, té carisma i comunica la seva visió de futur i hi implica als altres. Un líder escolta, té curiositat per aprendre d’aquells que hi ha al seu voltant per així poder arribar a les millors decisions. Un líder no busca el reconeixement personal, busca el de l’equip i el del projecte. Un líder construeix.

Sí, considero que estem faltats de líders a Catalunya. A la política, a les institucions, a les organitzacions, en tots els sectors, també al sector del vi, costa trobar persones d’aquesta índole; o almenys no hi són a primera fila. Potser va sent hora que apareguin més Guardioles al nostre país. La situació econòmica i social actual ens ho reclama. Sense lideratge, difícilment les coses podran canviar.

 

Articles semblants:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *