Hi ha reflexió 2.0?

reflexionando_gestionFa quinze dies vaig publicar un article a El 3 de vuit on parlava dels polítics valents referint-me a aquells que han trobat noves vies (principalment la xarxa) per connectar amb els ciutadans; fugint dels tradicionals camins marcats pels partits polítics o pels mitjans de comunicació. La setmana passada, també al mateix setmanari, el Guillem Carol en la seva columna setmanal obria un nou aspecte que jo no havia esmentat i opinava que, tot i que la política 2.0 conduïa a una relació sense filtres; la rapidesa de la xarxa portava a què hi hagués molt poca reflexió. No estic del tot d’acord en això i intentaré explicar-me.

Per una banda, la immediatesa entesa com la necessitat de respostes ràpides per part dels polítics no és un fet només ocasionat per la xarxa, sinó que és degut principalment al nostre ritme de vida més ràpid, a l’increment del nivell d’exigència, als mitjans de comunicació que marquen l’agenda política, i, sobretot, al dret que tenim com a ciutadà de disposar i reclamar una major informació, més transparència i més coneixement sobre els aspectes públics i polítics.

I, d’altra banda, considero que la xarxa si que obre nous espais de reflexió només pel fet que un polític pot rebre respostes, comentaris, opinions d’una forma oberta i sense filtres. El polític deixa d’estar dins d’una bombolla formada per assessors, argumentaris de partit, resums de premsa, reunions amb grups de pressió, contactes amb mitjans de comunicació; per tant, uns espais poc donats a la reflexió; per situar-se al mig d’un carrer i escoltar què diu el ciutadà, amb idees més obertes, menys orgàniques, més espontànees, que faciliten un major context i un marc més ampli de reflexió en el dia a dia d’un polític.

Estic segura que els polítics que coneixem i que són presents a la xarxa i se la creuen i la viuen; d’un twit, d’un comentari en un post del seu bloc, o d’un grapat de missatges del Facebook en treuen molta més reflexió que d’una reunió interna del seu partit.

Articles semblants:

  • No hi ha articles semblants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *