La comunicació del vi i el cava a internet: el vi 2.0

comunicacio del vi - jcvilafranca

El món del vi i el cava té una gran potencialitat a internet i en l’anomenada web 2.0. És evident que el vi és un producte social: des de la seva història, fins al conreu de la vinya, l’elaboració i el seu consum.  Internet i les xarxes socials són eines perfectes per transmetre aquests coneixements i generar comunitat al voltant del producte. És que la comunicació del vi no es pot entendre actualment sense posar l’èmfasi en internet. No podem obviar que existeix el vi 2.0.

D’això és del que vaig parlar a la jornada: “Vi, Cava i Internet: Les claus en la comunicació del vi a internet“, organitzada per la Jove Cambra Vilafranca.

  • Continguts: El món del vi ha de fugir dels missatges elitistes,  deixar de banda la literatura de les fitxes de tast (hi ha estudis que demostren que creen confusió), i buscar uns continguts més autèntics i pròxims. Hi ha molts cellers, molts vins, però segur que cada un d’ells té algun tret que el fa únic. I sigues original i creatiu.
  • Escolta i crea conversa: Què fa la competència a les xarxes socials, qui són els prescriptors del teu sector, els teus clients parlen de tu? Hi ha moltes eines a internet per estar al cas del que diuen de tu. Monitoritza i actua a la xarxa conversant de forma directa, fent mencions, proposant.
  • Planifica i calcula resultats:  Sense perdre l’espontaneïtat; planifica la teva presència a internet i troba fòrmules per saber si les accions que portes a terme a internet han assolit els reptes marcats.
  • No infravaloris eines ni suports: El teu web es veu correctament en un smartphone? Tens en compte les aplicacions mòbils existents? En el món del vi hi ha moltíssimes aplicacions a tenir en compte (per exemple, aquí en trobes de dedicades a l’enoturisme a Espanya).
  • Crea comunitat: ha de ser un dels objectius principals de la nostra presència a internet (a més del de vendre més ampolles, evidentment). Cal buscar aquells consumidors més afins al nostre producte, que el valorin i s’hi senten pròxims per esdevenir ambaixadors. Són els nostres principals prescriptors.

La comunicació del vi a internet a Catalunya té molt a camí a recórrer. En el darrer rànking de presència d’empreses del vi a internet que elabora la consultora americana Vintank (Winery Social Index – Top 50) la presència de cellers de Catalunya i d’Espanya és testimonial. De fet, el celler més ben posicionat en aquest rànking: The Wine Sisterhood, ha trobat en l’on-line i en la potència que el món del vi pot tenir a internet la seva raó de ser. Combina la comunitat on-line, recursos webs i aplicacions mòbils destinades a un públic majoritàriament femení que vol conèixer més sobre el món del vi, compartir idees i històries i gaudir de tot el que representa una copa de vi.

Cal tenir en compte el caràcter global dels vins que s’elaboren a Catalunya (la major part de cellers destaquen el seu esperit exportador) i, per tant, potser va sent hora que s’aposti de forma decidida per una comunicació del vi més pròxima, autèntica i connectada a la realitat d’avui. No obviem el vi 2.0.

comunicacio del vi - jcvilafrancaA la taula rodona posterior va participar la Ruth Troyano, periodista i blocaire a Vi, Moments i PersonesMarc Pareta, community manager de Maset del Lleó,  en Sergi Pons, de Jove Cambra Internacional Vilafranca com a moderador i jo mateixa com a sòcia de Xerigots;

Foto de Joan Marchan

You Might Also Like

Leave a Reply