Llibreries refugi

Sembla que una de les coses bones que ha portat aquesta pandèmia és que ara llegim més. El temps de confinament, el toc de queda i les poques opcions d’oci han provocat que, per una banda consumim més sèries i cinema des de casa i, per l’altra, que llegim més. I que torni l’hàbit del llegir és una bona notícia.

De fet, aquests darrers mesos els mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’obertura de noves llibreries a Barcelona o a Lleida. Espais oberts, grans, amb zones per a presentacions i racons per a llegir amb calma amb butaques còmodes i il·luminació adequada. No són només llibreries aquestes noves inversions que compten amb tots els detalls, però tampoc són només llibreries les que tenim a Vilafranca. Les d’aquí potser no disposen de grans espais per fer actes, ni butaques, però sí que són dinamitzadores de cultura. Mostra d’això són totes les accions que duen a terme, com el Premi Lector de l’Odissea, o el Premi Anna Maria de Saavedra que organitza La Cultural; o les Tertúlies a la terrassa del Vinseum de La Cultural o les múltiples presentacions de llibre que organitzen cada any.

Perquè una llibreria no és només una botiga on es venen llibres. Una llibreria és un espai on descobrir noves lectures, nous viatges, nous descobriments. Un espai on tot s’atura i que, a través de títols i resums i il·lustracions, t’abandones del soroll, del ritme frenètic del dia a dia. Són refugis amb tresors apilats que amaguen històries i personatges, idees que volen fer-nos pensar, diàlegs que ens faran riure o plorar.

I, sense cap mena de dubte, és molt millor remenar llibres en una llibreria que a internet. Amazon no et permet fullejar-los, tocar-los ni olorar-los. Ni iniciar una conversa per recomanar-te’n un o un altre. Això només ho fa el o la llibretera, la persona que hi ha al capdavant d’una llibreria, una persona amb carn i ossos i un ofici. Avui, que és Sant Jordi, aneu a les parades de les llibreries, remeneu i trieu. I si no ho teniu clar, pregunteu. Perquè, està clar que no hi ha millor algoritme a l’hora d’encertar la propera lectura que el teu llibreter de capçalera.

Article publicat a El 3 de vuit

 

Articles semblants:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *