Quan els ulls es multipliquen: Ushahidi.com

Durant un conflicte bèl·lic, una catàstrofe meteorològica o qualsevol situació crítica semblant, s’ha demostrat que Internet i, concretament, eines com Twitter han ajudat a donar més veu i relleu al que passa sobre el terreny, comptant amb testimonis de primera mà: els mateixos afectats; i posant en relació aquells que necessiten ajuda amb els que en poden oferir; facilitant la mobilització de persones per fins concrets.

Avui parlem d’una d’aquestes eines que utilitzen algunes organitzacions d’ajuda al desenvolupament i de cooperació, i també per mitjans de comunicació, com Al Jazeera, per ampliar la informació sobre determinat conflicte o crisi.

Ushahidi, que en suahili significa testimoni, és una plataforma de software lliure creada per un grup de kenyans el 2008, després de la crisi postelectoral de Kenya, amb la finalitat que en una web les persones poguessin denunciar el que estava passant sobre el terreny i a temps real, situant sobre un mapa els diferents conflictes violents que s’estaven produint en aquest país. El software permet recollir, a través de correus electrònics i SMS, els diferents testimonis que es visualitzen en un mapa de Google Maps.

Una mescla de crowdsourcing i periodisme ciutadà amb una finalitat: denunciar el que està passant i donar veu al ciutadà per tal que tot el món conegui, de primera mà i a temps real, el que està passant en zones i regions on, o bé no hi ha periodistes desplaçats i l’accés a les fonts és difícil, o bé, com passa en qualsevol crisi mundial d’aquest estil, aviat perd el protagonisme mediàtic, se’n deixa de parlar i desapareix de l’agenda dels principals mitjans de comunicació del món.

Ushahidi ha servit per donar més visibilitat i crear noves fonts periodístiques en catàstrofes naturals, com a Haití o Xile; per rastrejar conflictes violents com els del Congo, Sud-àfrica i Gaza, o en processos electorals com els de Sudan i Mèxic.

El que fa que Ushahidi sigui una eina potent és que la pot utilitzar qualsevol organització o persona i crear una finestra al món per donar més relleu a situacions tràgiques i injustes i vincular persones necessitades d’ajuda amb aquelles que les poden assistir. A més, és una eina molt útil en àrees on no hi ha accés a Internet, ja que funciona també amb l’emissió d’SMS.

A continuació, podeu veure una entrevista que vaig fer a Victor Miclovich, un dels desenvolupadors de Ushahidi durant la seva participació al media140 de Perugia.

#talkingabout – Ushahidi from redall on Vimeo.

Entrada originalment publicada al bloc de media140, un esdeveniment que ben aviat serà a Barcelona. Es pot consultar en català aquí i en castellà aquí.

You Might Also Like

Leave a Reply