Gemma Urgell Rocías

 

Vaig néixer l’any 1980 a Bellvei i vaig viure, fins als 18 anys al carrer Dues Províncies, un carrer curiós per on passa la línia imaginària de dues comarques i dues províncies. Penedès, al cap i a la fi. He nascut i viscut la infantesa i joventut al Baix Penedès, l’escola i institut a l’Arboç i al Vendrell, seguint les destinacions de la meva mare, la Rosa, mestra i directora ferma defensora de l’escola catalana. Del meu pare probablement en dec l’estima pel Penedès i per la terra, ell sempre vinculat al cooperativisme agrari, a les vinyes i al vi. A Bellvei encara hi tinc els tres avis (sí, sóc una afortunada) i la meva germana, cunyat i nebots.

La curiositat i les ganes d’aprendre m’han acompanyat sempre, crec que per això em vaig decantar per estudiar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Allà, l’any 1998, va començar també l’emancipació, el viure primer a Cerdanyola i després a Barcelona, els pisos d’estudiants i després pisos compartits, l’Erasmus a Suïssa i amistats que perduren i donen vida. A l’acabar la carrera em vaig especialitzar en Direcció de Comunicació a la Universitat Pompeu Fabra mentre treballava a l’INCAVI, un organisme públic dedicat a la promoció dels vins catalans, entre d’altres funcions. Des de llavors, he treballat en gabinets de comunicació d’administracions públiques i també en empreses privades fins l’any 2009 que va suposar un abans i un després en la meva carrera professional.

El gener de 2009, després de la victòria de Barack Obama a la presidència dels Estats Units, amb un grup de persones, vam viatjar a Nova York i a Boston per conèixer de primera mà projectes vinculats amb la política, la participació ciutadana i internet. D’aquell viatge en va sortir l’organització d’un congrés únic a Barcelona: el PdF Europe, d’on em vaig encarregar de la comunicació, i que va portar a Catalunya persones reconegudíssimes com Joe Rospars, responsable de la campanya política a nous mitjans de Barack Obama, o Julian Assange, de Wikileaks. D’aquells anys que també eren els principis de l’efervescència de les xarxes socials, principalment Twitter, en guardo molt bon record i també grans amics i col·laboradors. També en aquella època va néixer aquest bloc.

Després d’aquest esdeveniment, vaig deixar la feina per treballar a compte propi, com a freelance, assessorant a empreses i administracions públiques en matèria de comunicació i xarxes socials, de professora a la UOC  i col·laborant en diferents mitjans de comunicació. Aquells anys de ‘treballar des de casa’ també em van servir per establir-me a Vilafranca i per formar la bonica família que tinc: la Marta i el Pau, els meus fills, i el Jordi, el meu company de viatge amb qui també tenim un projecte en comú: Xerigots, una empresa dedicada a l’afinat i distribució de formatges artesans.

Vilafranca ens va acollir, al Jordi i a mi, a un anoienc de Copons i a una baixpenedesenca, i és on han nascut els nostres fills. La vam escollir perquè es trobava al mig dels nostres pobles de naixement, perquè tenia la mida perfecta, ni molt gran, ni molt petita, a tocar de les vinyes, amb serveis i també cinema, teatre, restaurants i comerços. Comencen també nous vincles i noves lluites: l’AMPA de les llars d’infants i l’escola i també la implicació política, amb el Comitè Llibertat des d’on denunciem la injustícia dels presos i exiliats polítics i busquem sumar més gent a la lluita en pro a la democràcia i la llibertat.

El 2019 faig un nou pas important: m’implico en política local i, des del maig de 2019, sóc regidora a l’Ajuntament de Vilafranca per Esquerra Republicana. Ho faig amb la convicció que cal més participació, transparència, feminisme, cultura integradora i igualtat d’oportunitats  en totes les polítiques públiques de la nostra ciutat i que, si vols que les coses realment canviïn, t’hi has de posar i implicar-t’hi. I, perquè les dones, també hi hem de ser i som la clau perquè el món vagi millor.

Quan m’aturo, segur que estic llegint, passejant per camins amb la meva família, en algun concert de música o gaudint dels amics al voltant d’una bona taula i unes quantes ampolles de vi.

També em pots trobar a Linkedin, Twitter,  Facebook i Instagram