#talkingabout a Albert Cañigueral sobre Consum Col·laboratiu
Tinc la televisió oberta mentre escric aquestes línies. Sento els titulars que anuncien l’increment de l’IVA, la reducció a partir del 6è mes de l’atur i les darreres retallades; i vaig a petar a una cita de Simone de Beauvoir llegint el timeline de Twitter que m’ha posat els péls de punta: “El més escandalós que té l’escàndol és que un s’acostuma“. Quanta raó.
Sovint costa veure quin és el paper que hem de fer i podem fer els ciutadans per a mirar de canviar les coses. Estem davant una crisi de model, el del capitalisme més feroç, que incita a l’hiperconsum i ens porta a esdevenir propietaris de qualsevol objecte a qualsevol preu (econòmic però també social i mediambiental). Per sort, ara som molts els que ens qüestionem aquest sistema i som molts els que anem trobant resposta a les nostres necessitats diàries allunyant-nos d’aquest consum i tendència a posseir.
Formar part d’un grup de compra cooperativa per obtenir productes sense intermediació i quilòmetre 0; fer servir el Bicing o participar en una xarxa de micro-mecenatge com pot ser Goteo.org en són alguns exemples. El fons del consum col·laboratiu no és nou: el “trueque”, el lloguer, la donació ha existit sempre entre familiars, veïns i amics. Les noves tecnologies amplien les possibilitats del consum col·laboratiu, i la tecnologia et facilita trobar allò que busques o oferir allò que ja no necessites.
Aquest darrer talkingabout li vam fer a l’Albert Cañigueral fa uns dies. Ell està darrera d’un projecte molt interessant: Consum Col·laboratiu , una web on es dóna visibilitat a diferents projectes d’arreu del món sobre aquesta temàtica. A més, compten amb un directori molt ampli i estructurat per temàtiques. Amb ell vam conversar sobre consum col·laboratiu i sobre aquesta tendència en posseir menys sovint incitada per l’actual crisi econòmica.
Segueixen parlant de les retallades. Si que tenim molt a dir els ciutadans i ho podem dir de moltes maneres. Una, per què no, canviant la forma que tenim de consumir i anant cap a una economia de la col·laboració.
El proper dilluns 16 de juliol, l’Albert organitza una trobada a Barcelona i promoguda per OuiShare, una comunitat de gent enfocada a proporcionar intel·ligència i acció al voltant de l’economia de la col·laboració.
Projectes que destaco i que l’Albert va citant al llarg de l’entrevista:
– Social Car: model de lloguer de cotxes “de persona a persona”
– La Ruche qui dit oui! : xarxa francesa per comprar productes de proximitat
– Proyecto Letxuga: software per gestionar compres cooperatives
– Grownies: d’intercanvi de roba infantil
També via aquest projecte he descobert aquests documentals: The Story Of Stuff o Comprar, Llençar i Tirar. Us els recomano.
El Ricard Espelt també en parla al seu bloc.
La imatge de la portada està extreta de la web de Consum Col·laboratiu, concretament d’aquí.