#talkingabout – Human

Sortint de veure Avatar ahir al cinema, vaig pensar en el Miquel Pellicer i la Trina Milan, antropòlegs i protagonistes d’aquest #talkingabout i en tot el que vam comentar durant l’entrevista. L’argument de la pel·lícula és fluix, però, conté l’essència d’aquella antropologia més clàssica: la ciència en conèixer què passa en un grup de persones (en aquest cas els Na’vi, els que viuen al món de Pandora), quines són les seves creences, com es relacionen amb l’entorn, els vincles entre ells, les lluites, les seves pors; i, com Claude Lévi-Strauss, pare de l’antropologia, un grup de científics s’introdueixen dins d’aquesta tribu, com si fossin Na’vi, intentant deixar enrera els seus prejudicis per poder arribar a pensar com ells i poder-los conèixer més a fons. També, segur que de la mà d’antropòlegs haurien nascut els múltiples aparells tecnològics de la mort que l’exèrcit que pretenia colonitzar Pandora utilitzava, igual que als EUA són antropòlegs aquells que estudien on ha d’anar la tecla d’una fotocopiadora; o el públic que ompliem la sala del cinema, molt divers, format per fans del cinema més comercial i americà als puretes del cinema més d’autor, persones de diferents edats, gènere i classes socials, també podríem ser objecte d’estudi perquè gairebé tots en vam sortir meravellats amb gran aplaudiment final. Perquè ens comportem d’una determinada manera, què ens uneix i ens desuneix amb l’altre, quines relacions establim amb persones llunyanes però semblants a nosaltres?

El món d’internet és també un món de Pandora: darrera un avatar creem una identitat digital i ens movem per les xarxes socials on creem comunitats a partir de persones afins als nostres interessos i allà es van creant normes i formes de relació i pertinença concretes. També el contacte entre els que coneixen i es mouen per aquest món de Pandora de la xarxa i els que no hi són és sovint una relació de pors, de desconfiança i això ens porta a què, si no hi ha coneixement un de l’altre, el diàleg es trunca i es creen falses percepcions i idees.

#talkingabout – human from redall on Vimeo.

Per això és important que l’antropologia també estudïi el nostre món actual. Davant els reptes que ens depara aquesta societat de la informació, el món digital i tecnològic, necessitem resoldre preguntes sobre el nostre entorn, sobre com emprem la tecnologia, sobre el nostre comportament davant aquests canvis tant ràpids i les relacions que establim entre nosaltres. La Trina i el Miquel ho fan en el seu dia a dia, des de l’educació i el periodisme, respectivament. I sempre, com bé diuen, amb la voluntat de millorar el món on vivim.

Ricard Espelt també en parla

Lloc de gravació: Barcelona, Ateneu Barcelonès
Dia: 22.12.2009
Material: Càmera Sony HDD DCR-SR52
Muntatge: iMovie

Articles semblants:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *