Pensaments i idees d’aquest 1r any de Xerigots

Ara fa un any estàvem ben nerviosos. Potser igual que ara, però se’ns notava més. Era la segona vegada que emprenia, ja ho havia fet quan havia plegat de l’INCAVI per centrar-me en allò que realment m’agradava, la comunicació, i sobretot per poder-ho fer d’una forma més lliure i personal. Aquesta segona aventura, la que vam iniciar fa un any era ben diferent. Per una banda, no ho feia sola, compartia el neguit amb el Jordi i la Laia; a més de dipositar-hi molta energia, també hi posàvem un bon grapat de diners, i per l’altra, la feia sense deixar de banda la primera aventura que s’estava consolidant després d’anys de feina amb clients i iniciant nous contactes. Ho podria compaginar tot? I tant que si! 😉

És que el 7 d’octubre de 2011 vam aixecar la persiana de Xerigots per primera vegada. Obríem una botiga de vins i formatges al bellmig de Vilafranca del Penedès fent realitat un dels somnis que teníem amb el Jordi, el d’obrir un petit negoci vinculat a una de les passions que compartim: l’alimentació i la valorització de la feina ben feta al sector rural i agrari. Amics i no tan amics ens deien que érem il·lusos, que vendre vi a Vilafranca no seria fàcil, que amb la crisi actual no ens en sortiríem, que ja teníem prou feina com per haver-ne de dedicar més a un negoci complicat i bla bla bla.

Ara, un any després, encara estic més convençuda del que vam iniciar. I el que he aprés, a grans trets és:

 • Res té un principi i un final, sempre cal reinventar-se, millorar aspectes, ampliar mires. Xerigots va començar sent una botiga i s’ha convertit també en un espai per aprendre i compartir experiències al voltant del vi i el formatge gràcies a totes les activitats que hi hem desenvolupat. I ja tenim en cap noves millores 😉
 • És important treballar en xarxa, establir nodes de relació i col·laboració constant, ja sigui amb proveïdors, com també amb entitats vinculades al municipi i en els sectors que treballes.
 • El tracte directe amb el client és clau. Aconsellar, escoltar al client, intentar saber què busca i poder-lo orientar són la clau de l’èxit de Xerigots. I això és possible a la gran feina que fa la Roser, la dependenta i ànima de Xerigots.
 • L’aprenentatge constant i el caràcter obert a introduir noves referències, nous productes. Això ho agraeixen els elaboradors, però també, sobretot, el client que cada cop més busca novetats i que el sorprenguin.
 • No perdre de vista la filosofia del negoci: no volem ser gourmets ni delicatessen i per això ens movem en una franja de preus i som curosos amb el marge. Ens interessa més la rotació de producte i que el client repeteixi sovint.
 • L’especialització com a bandera. Comptem amb 250 vins catalans i 200 formatges de tot el món. La major part dels nostres productes provenen de petites i mitjanes empreses i si no tenim un producte que el client ens demana, mirem d’aconseguir-lo.
 • La comunicació constant, per una banda, buscant col·laboracions amb els mitjans de comunicació locals i, sobretot, dedicant molts esforços a internet. El bloc, el Twitter i el FB ens ha aportat molts clients (fins i tot de fora del Penedès) i sobretot noves oportunitats de col·laboració.
 • Mostrar-te tal i com ets. Aquest és un dels punts més importants. Nosaltres tenim un caràcter obert, sincer, decidit i a voltes impulsiu. Crec que això se’ns nota en el tracte personal, però també en com Xerigots es mou a internet. La nostra presència digital no deixa de ser un mirall de com és el Xerigots físic.

I de fet, Xerigots ens ha portat noves oportunitats: ara també som distribuïdors de vins a les altres botigues que La Casa de los Quesos té i obrirà a Catalunya.

Un any després, el resultat és molt bo. Alguns cops m’he sentit desbordada de feina, intentant-ho compaginar tot, però després la recompensa ha estat satisfactòria. Però sobretot, la cirereta ha estat la dedicació constant i la visió del Jordi. Ell que, a més de ser un gran pare i un gran company, és un treballador incansable i ha esdevingut el motor de Xerigots.

Així que a casa ja tenim cava en fresc per brindar i beure’l a la salut de Xerigots i sobretot, per tots els clients i amics que han apostat per nosaltres i han fet possible aquest primer any. I que en vinguin molts més!

You Might Also Like

2 Comments

 1. Robert

  Moltes felicitats per la feina feta i per molts anys!!!
  Salut i Amor!!!

 2. Ricard

  Bona feina. Molta sort i empenta!

Leave a Reply