Aurora Picornell

Aurora Picornell és tot un símbol de la lluita sindical, comunista, feminista i antifeixista a l’illa de Mallorca. Va ser executada, amb només 24 anys, pels falangistes juntament amb quatre dones més. Les roges del Molinar, les anomenaven.  Fa molts pocs dies, van trobar les seves restes en una fossa prop del cementiri de Son Coletes de Manacor.

El destí va fer que just, aquests dies, jo estigués de visita a l’illa, també a Manacor. L’alcalde ens explicava que estava vivint un dels moments més emotius de la seva trajectòria, que finalment s’havia posat llum a la vida i lluita de l’Aurora i que, sobretot, era possible perquè s’havia preservat la seva memòria a través de persones i col·lectius que havien insistit en saber-ne més, en estudiar i fer recerca.

De fet, en aquest mateix cementiri s’han recuperat més restes, de possiblement cinquanta víctimes més de la repressió franquista, en diferents espais que funcionaven com a fosses comunes durant la Guerra Civil. És necessari obrir, per a poder tancar, com he llegit en algun article aquests dies. Cal conèixer, saber, comprendre per a poder tancar ferides i reparar.

N’Aurora era un símbol de l’esquerra mallorquina, havia fundat el Sindicat de Sastresses de Palma, va ser dirigent del Partit Comunista i una ferma defensora dels drets dels treballadors i treballadores. Feia importants discursos i mítings multitudinaris. També era articulista. Al costat de les restes de l’Aurora van trobar una ploma estilogràfica, la seva única arma davant del feixisme.

Article publicat a El 3 de vuit

You Might Also Like

Leave a Reply