Eixos de debat: Internet reforça l’acció ciutadana? #penedesfera

De cara a la taula de la Penedesfera, del proper divendres dia 11, que gira entorn de l’acció ciutadana amb el recolzament de les connexions en xarxa, proposem cinc espais de debat. Cada eix planteja una sèrie de dubtes que defineixen el camí que haurà de seguir l’administració pública en aquests propers anys. Segurament el paper de la ciutadania cada cop serà més important.

– Lideratges:

Les dinàmiques que es generen a la xarxa permet organitzar diferents grups (grans o petits) amb un fi molt determinat? Grups que s’organitzen i ràpidament es difuminen un cop assolit l’objectiu? Qui lidera aquests grups?

– Noves formes de lobby:

Aquestes noves organitzacions paral·leles al poder “oficial” són nous espais de poder? Contra-poder? Poder paral·lel?

– Nous espais d’investigació que pot aprofitar l’administració pública /hacker (co-creació, opendata):

Quin és el paper de l’administració en el desenvolupament? La principal obligació de l’administració és facilitar les dades i obrir-se a la creativitat? És pot canviar el sistema des de dins el sistema? Cal la figura del “hacker” també a l’interior (com un cavall de Troia?

– Perfil digital, responsabilitat social personal en benefici bé comú – participació ciutadana:

És important incentivar la responsabilitat social d’individus que formem part d’un col·lectiu? Aquesta responsabilitat podrà ser en benefici d’un millor currículum social que també augmentarà de valor?

– L’estructura del sistema vs petites propostes:

Quin és el valor d’aquestes propostes en un àmbit en què la majoria d’estructures organitzatives (administratives /polítiques) són molt rígides? Què és primer el replantejament de les estructures globals o la suma d’accions ciutadanes provocaran canvis en l’estructura global?

Si de cara al debat a la taula voleu aportar noves preguntes o començar a reflexionar-hi i sou convidats.

Recordem que podeu veure les quatre propostes d’acció ciutadana a Talkingabout.

You Might Also Like

One Comment

 1. MarcG

  Gemma,

  Com ja saps, constantment estic dient que la situació actual no és només una crisi econòmica, és un canvi de paradigma social.

  Estem passant de la societat industrial – amb les seves normes, regles – a una societat digital – també amb les seves normes, regles, que, òbviament, no coincideixen amb les que teníem fins ara.

  Tot plegat està provocant que estem en una situació de crisi en molts àmbits, no només en l’econòmic.

  Un d’aquests àmbits en crisi és l’actual sistema polític, és evident la desafecció i l’aïllament dels polítics i la resta de la societat.

  Amb Internet el que es pot assolir és apropar la gent a la política (i això no implica necessàriament als polítics.

  Al cap i a la fi, sóc dels que pensa que la gent està cansada dels polítics, però no de la política, entenent aquesta com la millora de la societat, la millora de les persones.

  També hi ha una altra crisi, la de les administracions públiques (AAPP): la societat està apretant molt a les AAPP, hi ha una pressió molt forta per a que faci més per menys i, a més, sense equivocar-se mai, ha de ser infalible!

  En aquest sentit Internet també pot ajudar a assolir aquest objectiu tant difícil… com? amb la implicació de la ciutadania, co-creant, co-dissenyant, co-prestant serveis públics.

  També tenim un preocupant crisis de lideratge, ens falten líders en tots els àmbits: polítics, empresaris, societat, etc.

  Per obtenir nous líders Internet pot ser una bona eina, i, a més, podem ‘emular’ les funcions d’un líder, encara que sigui virtualment.

  Una altra crisi que tenim és la credibilitat, especialment dels dirigents de les AAPP.

  En aquest sentit, com ja saps, crec molt en el concepte de transparència total.

  Un concepte que, amb les noves tecnologies, permet que tota la informació pública – incloses tota la informació pressupostària – estigui a l’abast de tothom i permetent el seu rastreig.

  És la millor manera de lluitar contra la corrupció i, a més, de fomentar el joc net i d’invertir millor els (pocs) recursos que tenim en temps de crisis.

  Podria seguir, però crec que aquest comentari ja és prou llarg… crec que teniu prous elements per encetar el debat…

  Que us vagi molt bé!

Leave a Reply