Experiment col·laboratiu per un nou periodisme

Aquest matí ha sorgit un debat breu però molt interessat al twitter. @ricardespelt ha obert la caixa de Pandora queixant-se del baix nivell d’anàlisi d’alguns dels tertulians de la radio. Jo, que més d’un cop me n’he queixat públicament, he remarcat que sempre, en aquests espais radiofònics i televisius, hi ha les mateixes persones i es debaten els mateixos temes. Aquí s’hi ha animat en @jomiralb i el @jplanas i, vistes les propostes que anàven sorgint, he proposat montar un “Moviment pro cares noves i nous temes de ràdio i TV”, on també s’hi ha apuntat la @JessicaFillol, el @cataspanglish, el @cristofoljosep, la @ultrasonica, el @baldergod i el @thegnobo.

O sigui que, en 30 minuts, ja èrem 10 que creiem (en resum, les aportacions de tots):
– que cal ser agosarats i demanar canvis en els models de programes, més informació i menys opinió
– més periodisme d’investigació i menys “experts de sobretaula”
– incloure el Twitter a les tertúlies
– canviar el rol emisor-receptor
– el tertulià ha de tenir perfil investigador
– moderador que eviti la demagogia i el parlar sense dir res
– suprimir les quotes dels partits als debats, no reflecteixen la societat
– més important les idees que les representacions

Amb tot això es posa de manifest que els mitjans de comunicació s’estan quedant obsolets; disminueix l’“audiència” dia a dia; perden el control en l’organització i la jerarquització de les notícies; la posició del periodista està canviant perquè “tots junts sabem més que un”, els mitjans no presten la suficient atenció a la xarxa i als canvis socials que aquesta està suposant. En resum, que està canviant la producció, l’organització i la distribució de la informació.

El blogger i periodista Jeff Jarvis, diu que el periodisme com l’entenem ara ha mort; “els periodistes no han de ser els generadors d’actualitat, sinó els moderadors de les converses que conduiran a aquesta actualitat”. També, en el blog Periodismo Social y Educativo, un projecte on diferents periodistes publiquen reportatges d’investigació, reflexionen sobre la necessitat de recuperar la funció social en la pràctica periodística davant una realitat en constant canvi. Diuen que el nou periodisme “ha de ser capaç de reflectir els canvis socials que s’estan produint i l’articulació d’un discurs on es doni la veu als nous actors socials protagonistes d’aquests canvis”.

Ha canviat la societat, les demandes, les audiències. S’està demanant a crits que el periodisme i els mitjans de comunicació s’hi adaptin.

Podem col•laborar en propiciar aquest canvi? Jo crec que si.

Per això, la proposta és preparar un manifest sobre com creiem que haurien de ser els nous mitjans de comunicació, per tant, els periodistes, els espais comunicatius, els tertulians. He obert un GoogleDocs amb les primeres frases d’aquest manifest. Està obert a què hi participem tots, només cal que es deixi el mail als comentaris i envio invitació. Si no, també pots comentar en aquest post. Segur que aquest manifest pot desembocar en accions concretes que podem definir tots plegats.

Tot un treball col•laboratiu per un nou periodisme. Provem com va l’experiment i hi posem un granet de sorra?

You Might Also Like

12 Comments

 1. Miquel Casellas

  Ets una gran professional sempre buscants nous camins. Per mi que sóc un profà ets com una mestra. Endavant que et segueixo.

 2. Laia Martínez

  Hola! he arribat aquí per casualitat, no sóc periodista perquè no he fet periodisme, però podriem dir que m’incloc dins el sector, sóc estudiant de la comunicació i com a futura professional de la ràdio (la meva passió) o el que vagi sorgint dins aquest camp m’uneixo a la teva proposta, on he d’anar exactament per participar en el manifest????

 3. lluiski

  Hola!!

  Gemma moltes gracies per la iniciativa del nou periodisme, com comenta la Laia jo també no sóc cap periodista!!!, pro d’alguna forma puc ajudar!!!

  No si aquest matí ja he vist alguns tweets del que volíeu fer, pro no podia dir res.. ja que tenia poca bateria en el meu iphone i fins ara no he pogut contestar desprès de revisar tot!!, sorry

  vinga ens llegim

 4. Montse Carrasco

  Bona idea! És una proposta molt engrescadora! Si no legitimem nosaltres mateixos la nostra professió, ningú ho farà.

 5. Pepito

  Cal que els mitjans obrin el monopoli de l’opinió, en mans d’alguns opinadors que repeteixen intervencions en diferents canals. Hi ha poca diversitat, menys rigor i encara menys investigació als mitjans. Sóc partidari que s’acabi aquesta situació que contribueix poc a la societat plural, diversa i informada de la qual tots ens omplim la boca.

 6. Miquel Casellas

  Hi ha periodistes de tot tipus. però n’hi ha alguns que només es dediquen a volar coloms i vendre fum des d’un despatx public.. Sort que la majoria d’aquests duren el que duren.

 7. Silvia Naranjo

  Et copio per que jo no ho sabría dir millor:
  El nou periodisme “ha de ser capaç de reflectir els canvis socials que s’estan produint i l’articulació d’un discurs on es doni la veu als nous actors socials protagonistes d’aquests canvis”.

  Ha canviat la societat, les demandes, les audiències. S’està demanant a crits que el periodisme i els mitjans de comunicació s’hi adaptin.

  Podem col•laborar en propiciar aquest canvi? Jo crec que si.
  Una abraçada i bones vacances

 8. Gemma Urgell

  Silvia, vols que t’envii un mail amb la invitació pel Google Docs i t’afegeixes al manifest?

  Montse, tu també, no? Pots aportar-hi molt

 9. Laia Martínez

  ale, ale! feu-ho correr que avui dia amb internet tenim molt poder! :p sóc optimista i penso que com deia el capità enciam “Els petits canvis són poderosos”!!!

  si us ve d gust, al meu bloc vaig penjar un resumet duna conferencia k va fer Monica Terribas a la meva universitat, unes explicacions sobre el món actual del periodisme que tenen a veure amb tot el que estem dient, i que us asseguro que fan reflexionar!

  bones vacances a tots!

 10. Penedesfera

  Hola Gemma,

  Et comunico que el setmanari L’Extra publicarà demà aquest apunt amb l’enllaç al teu bloc, seleccionat entre els més llegits i valorats del Portal de la Penedesfera http://www.penedesfera.cat, la comunitat de blocaires de l’Anoia, l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf.

  Aquesta és una iniciativa de L’Extra, la qual ajudarà a la difusió i promoció del contingut del teu bloc en particular, i del fenomen blocaire en general.

  Salutacions i enhorabona!

  Daniel García Peris
  http://www.danielgarciaperis.cat

 11. Moisès Rial Medina

  Bona iniciativa Gemma. Cal regenerar la vox populi d´un determinat star system del sistema, que s´allunyen de la realitat i pontifiquen en excés, sense coneixença de causa, més enllà de quotes prefixades. Les eines 2.0, poden ser un un nou impuls democràtic i participatiu.

  Moisès Rial

  http://www.llibertats.cat
  http://www.youtube.com/llibertats
  http://www.twitter.com/llibertats

 12. Rosa

  Felicitats Gemma… tot i així cada dia em costa més seguir-te.

Leave a Reply