L’Europa de la vergonya

Des del diumenge passat, 20 de març, la Unió Europea està deportant a tots aquells refugiats que hi ha a Grècia i als que van arribant a les costes d’aquest país. Un pacte entre els 28 caps d’Estat dels països membres i el president turc Erdogan. Una vergonya, una immoralitat. Un acord que ACNUR i altres organitzacions en defensa dels drets humans han criticat per manca de garanties.

Si no n’hi havia hagut prou amb la mort de milers de refugiats al mar, de gasos a les fronteres, de detencions i d’assentaments amb condicions indignes, ara hem presenciat com els refugiats són moneda de canvi entre la Unió Europea i Turquia. Aquella Europa que molts somniaven, solidària, sembla que oblidi aplicar la seva pròpia Carta de Drets Fonamentals, drets com la dignitat, llibertat, igualtat, solidaritat, ciutadania i justícia.  Europa ha externalitzat la seva responsabilitat política i humanitària a Turquia, un país on es vulnera la llibertat d’expressió, es persegueix als mitjans de comunicació, opositors a Erdogan, ONGs, etc.

I què podem fer nosaltres, ciutadans europeus, davant aquesta vergonya? Doncs mirem de fugir dels discursos que inculquen la por i el rebuig, que generen actituds racistes o xenòfobes. Ningú abandona casa seva sens motius. Només cal recordar l’èxode forçós de catalans després de la guerra civil; aquells avis o veïns que van marxar per motius semblants als que estan marxant ara. Siguem exigents amb els partits i les administracions perquè s’atengui aquesta gran crisi humanitària.

Els Estats membres no poden mirar cap a un altre costat i subcontractar les seves responsabilitat. I nosaltres, com a europeus, com a societat civil, hem d’exigir que compleixin els compromisos, les seves pròpies normes. Com recordava la viuda de Pau Casals, Marta Casals, en una entrevista a La Vanguardia, el Mestre plorava amb el dolor dels refugiats i deia “podem tenir opinió i desaprovar coses, però fa falta actuar”. Ens hi posem?

Article publicat a El 3 de vuit

You Might Also Like

Leave a Reply