Nit dels vins de Torroja del Priorat

A finals d’agost inicia un calendari lúdico-festiu al voltant del món del vi que s’allarga fins el novembre. Poblacions d’arreu de Catalunya celebren tastos, festes de la verema, fires i mostres on el vi (i també el cava) és el protagonista principal. Coincideixen amb els dies que viticultors, elaboradors i comercials tenen més feina: que si la verema, les nits perdudes controlant la fermentació, viatges amunt i avall col·locant producte per les festes de Nadal,…
Acostumen a ser festes populars, on el sector es troba amb el client, amb el consumidor. Hi ha converses al voltant de la verema, molts cops, converses pessimistes que giren al voltant del preu del raïm, de les dificultats per col·locar-lo als cellers i, aquests, les proeses per vendre (i més enguany amb el rerafons de la crisi econòmica). Però bé, això donaria per fer-ne un altre post…
Avui, però, voldria parlar d’una d’aquestes festes: la Nit dels vins de Torroja del Priorat, que es va celebrar el passat dissabte i, malauradament, no hi vaig poser assistir. A Torroja, un petit poble al cor del Priorat, organitzen, per segona vegada, un tast dels vins del poble, de quinze vins elaborats amb raïm de les vinyes de Torroja, amb la presència de professionals, sumillers, tècnics, premsa i, enguany, també bloggers. No es tractava de trobar el millor vi de Torroja, sinó classificar els millors vins en deu paràmetres diferents.
Com diu Joan Nebot a l’article que dedica a aquesta festa a vadevi.cat, “es demostra que el vi és un producte complex i que sovint vins que no destaquen especialment en cap aspecte concret, poden agradar més”. Us animo a provar-los!
Els vins més ben classificats, segons aquests 10 paràmetres van ser:
– Vi més fresc: Elix 2006 del Celler Melis
– Vi més càlid: Melis 2006 del Celler Melis
– Vi amb més fruita: Torroja 2006 de Terroir al Límit
– Vi més equilibrat: Brogit 2005 de Mayol Viticultors i Rampell 2007 de Francès-Bretón
– Vi amb més mineralitat: Arbossar 2006 de Terroir al Límit
– Vi amb més intensitat aromàtica: Torroja 2006 de Terroir al Límit
– Vi amb més permanència gustativa: Rampell 2007 de Francès- Bretón i 2/3 Trio Infernal (Combier-Fischer-Guerin)
– Vi amb més intensitat de color: 2/3 Trio Infernal (Combier-Fischer-Guerin)
– Vi amb més cos: Brogit 2005 de Mayol Viticultors
– Vi amb millor presentació: l’Arbossar 2006 de Terroir al Límit i l’Hereu de les Planes 2007 d’Escoda-Pallejà.
I, si voleu seguir aquest calendari enològico-festiu, no us perdeu, el 29 i 30 d’agost la Festa de la Verema de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), una de les més antigues de Catalunya que enguany celebra la seva 39a edició.
Foto cedida per l’Ajuntament de Torroja del Priorat

You Might Also Like

Leave a Reply