Política de la bona, article a El 3 de vuit

Per mi la política és trobar solucions als problemes que presenta la ciutadania i que aquestes siguin el màxim de justes per a tothom. I la política de la bona és quan la ciutadania s’implica i lidera un procés de canvi, no només queixant-se, sinó demostrant amb dades els problemes i posant sobre la taula dels polítics possibles solucions.

Política de la bona és la que hem fet un grup de famílies i l’Associació de Mares i Pares de les Llars d’Infants de Vilafranca del Penedès: davant d’un increment de les quotes de les llars d’infants pel proper curs 2011/12 a partir de les rendes per càpita familiar de més de 8.000 euros que consideravem desproporcionat, d’entre el 65% i el 113%. Per aquest motiu, ens vam organitzar i vam fer veure a la classe política i a la societat de la injusticia que representava aquest increment de la quota. El resultat ha estat que s’ha ampliat el període de pre-inscripció i l’equip de govern ha donat a conèixer abans de les eleccions, les noves tarifes, més justes per tothom.

Política de la bona és la que estan fet milers de persones en diferents places d’Espanya, el moviment dels #indignats. Ja n’hi ha prou de rebre cops, és moment de queixar-se, però, sobretot, de proposar. I això és el que estan fent: organitzant comissions, debatent propostes de millora, … en definitiva fent veure que estem en un canvi de cicle i que calen revolucions en tots els àmbits. Moltes de les propostes que proposen són desproporcionades, o van massa lluny i poden ser considerades d’utòpiques; però, en el fons, el que realment queda i el que els nostres representants han de valorar és que hi ha una demanda per una millor democràcia i una actualització del sistema polític actual.

Després d’aquestes eleccions municipals, tenim al davant una nova oportunitat per fer política de la bona que no es pot deixar escapar: pot ser el moment de la conciliació entre la ciutadania i la classe política. Cal encetar un nou cicle polític que prengui profit dels avantatges que suposa la societat de la informació. La facilitat de comunicació i relació entre els ciutadans a través de les noves tecnologies (com ha passat amb tot el procès d’organització i mobilització de les famílies per les les llars d’infants de Vilafranca, o com ha passat amb la #spanishrevolution) obre un nou paradigma que ha de ser vist com una oportunitat per la classe política.

Els ciutadans volem més informació, més transparència, que se’ns deixi deliberar i argumentar, que els polítics rendeixin comptes i expliquin quines decisions prenen i per què. I la classe política, els representants als ajuntaments, si segueixen emprant velles praxis opaques, només acabaran generant més indignats. Si us plau, nous alcaldes i equips de govern, feu cas a la política de la bona, pot ser una oportunitat també per vosaltres; ara és el moment de capgirar la situació. Els ciutadans volem deixar de ser uns #indignats i estem disposats a col·laborar.

Article publicat avui a El 3 de vuit

Article a El 3 de vuit, 27 de maig de 2011

You Might Also Like

Leave a Reply