Que no ens donin gat per llebre

Article publicat a El 3 de vuit el 22 de febrer de 2013

El títol d’aquest article respon a un acudit fàcil que a més d’un ens ha passat pel cap quan escoltàvem les notícies sobre el menjar precuinat que contenia traces de carn de cavall. La carn de cavall és bona, però el que no és bo és que no consti en l’etiqueta que a més de tenir vedella, també hi ha carn de cavall.

Llegeixo també que la Comissió Europea acaba d’autoritzar que a partir de l’1 de juny de 2013, els peixos criats en captivitat podran ser alimentats amb farines d’origen animal. Desconec la dieta dels peixos, però crec que a hores d’ara no hi viuen porcs ni xais al mar; per tant, difícilment les sardines o els lluços salvatges poden ampliar la seva dieta consumint aquesta carn animal.

No sé què en penses tu, però a mi em van ensenyar que amb el menjar no s’hi juga. I l’afany de les grans corporacions de la indústria de l’alimentació per abaratir costos i vendre més ens mostra com no s’està jugant net.

És per notícies com aquesta que prenen més valor aquelles iniciatives que defensen el consum de proximitat i de productes locals. Tendències com l’Slow Food, els mercats, les cooperatives de consum, els grups de compra, l’aposta per la venta on-line de productes agroalimentaris, cistelles ecològiques, etc són alternatives molt més saludables i enriquidores que comprar productes en sèrie que elaboren les grans multinacionals.

Podeu dir que aquestes alternatives tenen un cost econòmic més alt, i teniu raó. Però cal valorar-ho com una inversió en salut. I amb la salut tampoc s’hi juga. I si amb aquest argument no en teniu prou, doncs aquí en teniu d’altres: major coneixement de la traçabililitat del producte, reducció de l’impacte mediambiental perquè disminueixen el transport i despeses logístiques; i aposta pel desenvolupament local, contribuint a l’economia més propera i de petites i mitjanes empreses.

You Might Also Like

Leave a Reply