1r dia de l’International Journalism Festival – Perugia

Avui he descobert que no tot està tan a prop com creiem… no sé si trigaran gaire a descobrir i comercialitzar la teletransportació, però avui m’hagués fet falta. En fi, que la meva idea era arribar a Perugia al migdia i poder seguir les ponències de la tarda, però el retard de l’avió de Vueling a Barcelona i la poca freqüència de trens des de Roma a la capital d’Umbria, no m’ho han permès.

Així que, només he pogut seguir una de les taules rodones, que portava per títol: “Els mitjans de comunicació, la política i el subtil art de manipular els números“. L’associació italiana non-profit Rena (Rete per l’Excellenza Nazionale d’Italia) ha elaborat un estudi que demostra que les dades estadístiques que es publiquen als diaris italians són poc fiables. Consideren que part de la culpa és de la classe política i els grups de pressió, però també dels periodistes, poc donats a verificar l’origen de les dades estadístiques.

He trobat molt interessant la intervenció de Bill Emmott , editor The Economist. Emmott ha explicat que és necessari informar al ciutadà amb dades verificades per tal de millorar la democràcia. Les estadístiques tenen més d’una lectura, i això cal que els periodistes ho tinguin en compte.

En la seva intervenció ha fet un anàlisi de la situació actual del món del periodisme i com la web a temps real hi està actuant: l’increment de la tecnologia està fent que hi hagi milions de notícies arreu del món, això redueix el temps que els periodistes poden dedicar a cada una de les històries que fan (comprovar fonts, evitar superficialitats, …). Hi ha menys atenció als fets i els periodistes s’estan acomodonat no verificant: això és una oportunitat per empreses, polítics, … que han trobat un filó en la transmissió de dades i estadístiques que els mitjans publiquen amb facilitat i sense comprovar.

Emmott ha reclamat que, així com existeix l’slow food, hauria d’existir i s’hauria de promoure l’slow news, és a dir, aquells treballs periodístics amb més investigació, de més fons.

L’associació Rena ha anunciat un seguit de propostes que desenvoluparan per intentar millorar la situació:

  • reclamar als directors dels mitjans de comunicació italians que vetllin per la no divulgació d’estadístiques sense comprovar les fonts. Existeixen rutines internes de control i consideren que cal establir-les de nou.
  • activar cursos d’estadística en les escoles de periodisme ja que consideren que a les universitats italianes s’ensenya molt poc sobre estadística i la lectura de dades d’aquest estil.

  • obrir una web de l’estil de factcheck.org de la Annenberg Public Policy Center de la Universitat de Pensilvania per monitoritzar i verificar l’us de les informacions estadístiques per part dels polítics i altres agents.

Demà més i millor!

You Might Also Like

Leave a Reply