Del refugi i l’acolliment

FOTO: Borja Sánchez Trillo. EFE

El passat dilluns va ser el Dia Internacional del Refugiat, un dia per posar el focus en les més de 100 milions de persones arreu del món que han hagut de marxar del seu país d’origen a causa d’un conflicte bèl·lic o polític. Actualment hi ha conflictes greus i que generen grans moviments de refugiats a Etiòpia, Burkina Faso, Birmània, Nigeria, Afganistan i molts més països. També a Ucraïna, el conflicte més recent i que ha portat ja més de 20.400 refugiats a Catalunya. el que principalment ens ocuparà avui.

El febrer de 2022 va començar un conflicte bèl·lic a Ucraïna amb la invasió per part de Rússia. Un conflicte que, malauradament, com tots els altres que he esmentat, encara que no aparegui als mitjans de comunicació, encara dura i segueix fent molt mal. Un conflicte que ha portat destrucció, morts i un èxode de refugiats arreu d’Europa.

És clau que des dels ajuntaments es faci una acollida oberta i respectuosa, humana, a aquestes persones i que es liderin accions per fer crides solidàries, facilitar la inclusió, l’aprenentatge de la llengua i la socialització, sobretot dels infants i joves.

Ara que tenim l’estiu per endavant, infants i joves refugiats haurien de poder anar de campaments, participar en casals d’estiu, anar a la piscina. És tasca de les administracions locals poder buscar les sinergies i complicitats amb esplais, caus, entitats esportives, escoles, entitats culturals, i facilitar conjuntament petits refugis a aquests infants i joves desplaçats. Moment en el seu dia a dia on poder jugar, passar-ho bé, conèixer més infants i aprendre la llengua.

I és tasca del govern estatal transferir d’una vegada per totes els fons que va prometre destinar a la protecció temporal de les persones desplaçades provinent d’Ucraïna. I qui acaba patint aquesta desídia són les persones que fugen d’una zona en conflicte a l’espera de poder viure millor i en pau.

You Might Also Like

Leave a Reply