Cantània: l’emoció de la música

Dos cents nens i nenes d’onze i dotze anys, dalt d’un escenari, acompanyats per músics professionals oferint un espectacle musical emocionant. El públic, pares i mares que, amb els ulls humitejats, veiem com aquella canalla pre-adolescent, que costa desenganxar de les pantalles, s’entreguen i canten, ballen i interpreten. Fills i filles que  ens regalen quaranta cinc minuts de joia.

I això és Cantània, un projecte que ja té 34 anys i que s’estén per tot Catalunya,  i aquesta ha estat setmana de Cantània al Penedès, concretament a l’Auditori de Vilafranca i també al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell. Una activitat participativa que es porta a terme a les escoles i que, durant un trimestre, alumnes de sisè de primària treballen durant la classe de música per oferir, a final de curs, un concert juntament amb altres escoles i acompanyats per músics professionals. Cada any, una obra diferent que s’encarrega a més a compositors i escriptors reconeguts. La d’aquest any, ‘Clara, l’art per dins’, ha estat composada per Josep Maria Guix, amb poemes de Jordi Llavina i la dramatúrgia de Marc Donat.

Un concert que es converteix en un esdeveniment molt especial, professorat de música rep vàries sessions de formació per treballar amb tot detall el projecte i després l’assagen a l’aula. I, finalment, els cantaires ofereixen el millor de sí mateix en un concert final i és quan veuen el resultat de la feina feta, treballant valors com la cohesió de grup i l’esforç.

Cantània també és un espai d’integració de diferents cultures i capacitats. Acull a tots els nens i nenes, sense distinció, és democratitzadora. I, al mateix temps, és una manera d’acostar els auditoris a un públic que molts cops no és l’habitual. És que la música té el poder de generar emocions i, si aquestes a més són compartides, uneix i creix el sentiment de pertinença. Un exemple més de la importància de la música i del seu aprenentatge a les escoles.

Article d’opinió publicat a El 3 de vuit

You Might Also Like

Leave a Reply