‘Dona la punt zero’ de Nawal El Saadawi

El Saadawi és una activista egípcia exiliada per les amenaces de grups islamistes. Crítica amb el sistema patriarcal i amb les injustícies horribles i l’opressió de la dona, va escriure aquesta història que s’ha convertit en la primera novel·la feminista de l’Orient Mitjà.

Narra el testimoni real de Firdaus, una dona que viu etapes de la seva vida molt dures, duríssimes: filla maltractada, dona violada, prostituïda i acusada de mort per l’assassinat d’un home. Firdaus va passant cicles, cops, aixecant el cap i descobrint que només, quan no esperes res, ets lliure del tot. I la mort, la condemna, és potser la seva alliberació?

Com recull l’epíleg de Míriam Cooke, escriptora i acadèmica nord-americana en estudis de l’Orient Mitjà i el món àrab, “la persona que ha estat privada de la capacitat de confiar viu als marges de la societat; amb prou feines és humana”.

No espero res. No tinc port de res. Per això sóc lliure. Perquè mentre vivim, els desitjos, les esperances i la por ens esclavitzen

You Might Also Like

Leave a Reply