Els partits es miren el melic i els mitjans ho contemplen

La Vanguardia portava avui una carta al director titulada “Llei electoral”, signada per Josep M. Colomer, qui ha estat fins ara president de la Comissió d’experts per a la llei electoral de Catalunya (aquí es pot consultar l’informe d’aquest grup d’experts). En ella, Colomer declara, literalment:

Des del primer moment, quan la comissió d’experts va començar a treballar, fa quasi tres anys, fins ara, el principal obstacle ha estat la substitució de les llistes tancades i bloquejades per alguna forma de vot que permetés que els electors triessin no només un partit, sinó també alguns candidats individuals. Els partits polítics estan tancats en ells mateixos i als que controlen l’organització els fa pànic que els ciutadans puguin intervenir en la selecció dels seus representants“.

Tristesa és el que sento, perquè, com molts, veiem en una nova llei electoral una nova via per aconseguir trencar amb la desafecció i obrir algunes esquerdes en la partitocràcia hermètica del nostre país. Una nova llei electoral que premiés aquells polítics que fan bé la seva feina i que, sobretot, simbolitzava un inici a una nova forma de fer política on la tendència semblava que havia d’anar cap a una millor connexió entre el polític i el ciutadà. Hem deixat perdre una oportunitat i aquesta tardor es farà pal·lès que els ciutadans passen de la política perquè en l’actual sistema no s’hi senten reflectits.

D’altra banda, aquesta carta també m’ha cridat l’atenció per la forma: com és que apareix en aquest espai i des del mitjà no se li dona més relleu, per exemple, en un espai més ampli dins la secció d’opinió? No interessa tot això que està dient? A qui? Al lector o al mitjà de comunicació?

Considero també que els mitjans no han estat a l’alçada. En un moment tan important com aquest, han preferit fixar-se en la part més superficial d’una conferència d’un conseller, en les filtracions de diferents investigacions en marxa (com la de l’incendi d’Horta, o la d’avui sobre el pressumpte finançament ilegal d’UDC) i en mil qüestions més abans d’estendre a l’opinió pública un debat de fons sobre una llei que pot suposar canvis estructurals per un país. Això em fa pensar que potser els grans grups mediàtics ja els hi va bé l’immobilisme dels partits i que aquests es mirin el melic perquè certs canvis en l’actual sistema polític també pot provocar canvis en les seves parcel·les i hegemonies. És per això que als mitjans de comunicació els hi ha fet mandra o por obrir un debat al voltant d’aquesta qüestió?

You Might Also Like

2 Comments

 1. Mercedes HVdP

  ¿i nosaltres? ¿qué fem?

  Los dejamos también hacer con nuestro inmobilismo.

  Por lo demás, totalmente de acuerdo contingo. Buena entrada.

  Saludos y mis mejores deseos 🙂

 2. GemmaUrgell

  Si Mercedes, tens raó. Nosaltres hauríem de fer alguna cosa i no restar impassibles davant tot plegat… Però és difícil, tal i com està montat el nostre sistema polític!
  Però no perdrem la fe!
  Gràcies!

Leave a Reply