Marató de coneixements a Nova York i Boston


Ara que sembla que el procés de jet lag ja és història i que ja he descomprimit força de tota la informació rebuda aquests darrers dies a Nova York i a Boston, és moment de posar ordre a cinc dies d’autèntica marató, trobades i visites a persones que han desenvolupat projectes vinculats amb la política i la participació ciutadana i internet.

Per començar, explicar que els “alumnes” d’aquest mega màster personalitzat hem estat el Marc, el Ricard, la Maria, el Javier i jo. Dos d’ells, companys de fatigues de ja fa temps, els altres dos, m’aventuro a dir que ja som amics o almenys, molt més que amics de Facebook. Com esponges, escoltavem les explicacions i respostes que ens donaven els nostres “professors”: Rafael Chamorro, Josh Levy, Andrew Rasiej, Jeremy Heimans, Ari Melber, Marshall Ganz, David Colarusso i Vanessa Scanfeld. Els projectes analitzats, change.org; Personal Democracy Forum, Meet up, 10 questions, The Nation i Mixedink .

Són moltes les coses explicades, les preguntes i respostes que ens han regalat aquests coneixedors d’internet i el seu poder per mobilitzar la societat. A tall de resum, cito fets que m’han sorprès i opinions que m’han fet canviar alguns conceptes i adquirir-ne de nous:

– la joventut dels projectes i, sobretot, la joventut dels que els lideren. Josh, Vanessa, David, Jeremy, Ari, estan entre els 28 i 35 anys. A més, joves amb un gran bagatge, implicació en la societat i una gran capacitat de reflexió que crec que als joves d’aquí, en general, ens manca.

– el sentiment de comunitat que tenen els nord-americans. Són individualistes (sobretot a Nova York), però, quan toca, i els darrers fets històrics ho han demostrat, saben mobilitzar-se i organitzar-se en comunitats per fer sentir la seva veu.

– les comunitats, les xarxes no creixen ni funcionen de forma espontània, cal organització i jerarquia. Per això calen líders que motivin i moguin els missatges en múltiples direccions, creant més nodes de lideratge i deixar fluir el diàleg i el debat de dalt a baix i de baix a dalt, buscant la democràcia i la implicació de tot el grup.

– els mitjans de comunicació tradicionals no veuen els Social Media com a competidors, ni en parlen de forma superficial com passa aquí, sinó que se n’aprofiten i els utilitzen per reforçar la seva marca i crear seguidors al seu voltant, fent-los protagonistes del seu dia a dia i establint nous punts de relació.

– Obama és present en format cartell i samarretes en molts locals comercials de Nova York; a totes les cadenes televisives, però els americans tenen els peus a terra. Estan contents amb el canvi, esperançats, però a l’expectativa.

– un bon blogger és un activista, un motivador. Els periodistes no acostumem a ser bons bloggers perquè transmetem la realitat d’una manera massa neutra, sense buscar la mobilització.

– segons Andrew Rassiej, el llenguatge d’internet és WE, nosaltres, i Obama ha estat el primer president dels EUA que ha sabut utilitzar el WE amb autenticitat.

– en matèria dels Social Media i l’anomenada web 2.0 no hi ha gurús, ni aquí, ni als EUA; ningú en pot ser expert si els canvis tecnològics i socials són tan ràpids.

Sens dubte, si Nova York ja és en si una experiència única, les persones que hem conegut, les relacions que hi hem establert i les connexions entre nosaltres, han fet d’aquest viatge una experiència especial i enriquidora

I bé, no em puc deixar de dir que, el que també m’ha sorprès d’aquest viatge és la dificultat d’entendre el funcionament del metro de Nova York …

You Might Also Like

8 Comments

 1. Javi (@Treintanyero)

  Gemma, sin tí todavía estaríamos dando vueltas en el Metro buscando como llegar a la 79!

  Un gran gran resumen de nuestra aventura.

  Un beso de tu amigo Javi

 2. Odilas

  Y tanto!. Qué habilidad tienes noia. Per al subway i per aquest revival.

  Un abrazo

 3. #talkingabout VIII – A la campanya d’Obama | Gemma Urgell

  […] conversa que vam tenir amb el Jordi m’ha portat a recordar alguns moments d‘aquell viatge a Estats Units que vam fer el mes de gener i on vam conèixer joves que lideraven projectes de participació […]

 4. Debat obert sobre la immigració | Gemma Urgell

  […] col·laboratiu i on-line i que està estès als Estats Units. De fet, el passat mes de gener, a NY, vaig tenir l’oportunitat de conèixer a la Vanessa Scanfeld, una de les seves creadores, que […]

 5. #talkingabout X – Tecnology is changing politics | Gemma Urgell

  […] ell diferents aspectes de la conferència, vam aprofitar per fer-li aquest petit vídeo. A Rasiej el vam conèixer als Estats Units (no us perdeu aquest post del Marc Lòpez que descriu aquella trobada) i allà ens va convidar, a […]

 6. fuercecubdibe

  китайские проститутки питера проститутка Гертруда проститутки Хадыженск
  форум пенза точки проституток праститутки украины проститутки Холм
  проститутки м сходненская тел проститутки в возрасте индивидуалки проститутки г ишимбай
  проститутки нахимовский праститутки города проститутки знакомства

  телефоны мурманских проституток проститутки м парк победы проститутки Воркута
  снять проститутку в таиланде проститутки от 1500 до 2000 проститутки м Пушкинская
  вечерний сургут проститутки проститутки метро марино проститутки Винница
  орехово проститутки беременную проститутку порно зрелые проститутки в ижевске

 7. El Quiosc: FreePress.net – per una major democratització dels mitjans als EUA |

  […] conèixer Josh Levy farà un any i mig, durant un viatge a Nova York. Ara està implicat a FreePress.net, una organització no gobernamental dels Estats Units que […]

 8. #talkingabout – The Project, amb Maria Jesus Salido | viniesfera - Gemma Urgell

  […] (@odilas a Twitter) és inspiració pura. Fa tres anys que la conec, amb ella vam compartir un viatge a Nova York per entendre una mica millor tot allò s’estava gestant amb internet i la societat en xarxa a […]

Leave a Reply