Més enllà de la cimera de venedors de fum

A Copenhaguen també fa molt de fred. Moltes mirades del món estan fixades en la 15a Conferència sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (COP15). Polítics i alts funcionaris amb corbata discuteixen i intenten arribar a un acord sobre com combatre de forma global i mundial el canvi climàtic. Malauradament, aquest acord, com tots aquells on primen més els interessos particulars que els globals, costa d’arribar i més encara que es compleixi.

Mentre això passa, apareixen diferents iniciatives relacionades amb el canvi climàtic amb més o menys èxit: Hopenhaguen, una campanya promoguda per l’Associació Internacional de Publicitat sota el lema “ quan les persones prenen el control, els líders segueixen” i que pretén que els ciutadans firmin una petició per pressionar als representants polítics perquè arribin a un acord; o l’editorial conjunta de 56 diaris de tot el món per demanar als polítics que deixin de banda les seves discrepàncies i aconsegueixin un bon acord (Sílvia Cobo ho explica en aquest post); o la campanya “Dance for the climate”, que va aconseguir que més de 10.000 persones ballessin a la platja de Ostend Beach (Bèlgica) i que qualsevol pot enviar un vídeo ballant per un reclamar un bon acord a Copenaguen; així com moltes altres iniciatives de ONG, associacions, estudis sobre canvi climàtic i la seva relació en múltiples temes, …

Copas-de-abetos-sanos_imagenGaleria
avets sans - imatge del CTFC

Però avui, gràcies a un twitt d’Edgar Rovira he descobert una meravella:  Google, conjuntament amb científics d’Amèrica Llatina, ha creat un software que, partint de dades i informació científica real, pot comprovar l’estat dels boscos a tot el món i els canvis que estan tenint, utilitzant Google Earth. Google explica en el seu bloc non-profit (google.org) que aquesta tecnologia pot ajudar a aturar la deforestació dels boscos, una de les principals lacres actuals i que, amb la seva protecció es mitigaria el canvi climàtic ja que els boscos són els principals reductors de les emissions de CO2. Aquesta iniciativa, per exemple, permetrà que a temps real es puguin controlar tales ilegals d’arbres. Ara per ara, aquesta eina encara està en prova, però Google preveu que l’any vinent estigui disponible per a tothom. Sens dubte, serà una gran eina per a científics, enginyers forestals, per la gestió forestal i inclús per atacar amb èxit els grans incendis.

Aquestes són iniciatives promogudes per empreses i per la societat civil. Tornem a Copenhaguen, on tenim els representants polítics que han de decidir el nostre futur. Com diu Kofi Annan en un article publicat avui a La Vanguardia, “el clima no es pot arreglar en un continent i no en un altre, el canvi climàtic no respecta fronteres nacionals”. Poden els nostres dirigents salvar-nos i esforçar-se a millorar i salvar aquest món? O aquesta gran cimera serà, un cop més, una trobada de venedors de fum (llegit de forma literal i també no literal).

us recomano seguir els posts de Antonella Napolitano sobre la cobertura que està fent a COP15

You Might Also Like

Leave a Reply