Faltats de líders

(article publicat al setmanari El 3 de vuit, avui, 24 de desembre de 2009)

 

Font: Getty Images
Font: Getty Images

El Barça és etern. Després de guanyar les 6 copes, ningú té cap mena de dubte de la gran tasca que ha dut a terme l’entrenador del millor club del món, Josep Guardiola. Tertulians, editorials, articles d’opinió a tots els mitjans catalans, blocaires,… han dedicat paraules benevolents a Guardiola. Gràcies a ell, l’himne del Barça és corejat per nens a Dubai; Catalunya i Barcelona es coneixen arreu i, el més important, esdevé un model pels infants, joves i no tant joves. Guardiola resumeix una habilitat que a grans i petits ens encanta: el do de la paraula, del saber fer i estar, gestionar sensibilitats d’una banqueta, mà esquerra, resoldre conflictes i, evidentment, generar motivació.

La majoria de catalans i catalanes veiem a Josep Guardiola com un líder de Catalunya, fins i tot algun mitjà de comunicació reclama que se li faci un homenatge institucional. I és això el que em sorprèn. Què ens està passant per arribar al punt que otorguem el lideratge d’un país en un entrenador d’un equip de futbol? Senyors i senyores, voleu dir que això no ens passa perquè estem faltats de líders?

Un líder és aquell que aconsegueix que una organització (institució, empresa, grup) tingui èxit i sàpiga motivar i conduir les persones cap a aquest. Un líder té seguidors, és capaç de generar un canvi, té carisma i comunica la seva visió de futur i hi implica als altres. Un líder escolta, té curiositat per aprendre d’aquells que hi ha al seu voltant per així poder arribar a les millors decisions. Un líder no busca el reconeixement personal, busca el de l’equip i el del projecte. Un líder construeix.

Sí, considero que estem faltats de líders a Catalunya. A la política, a les institucions, a les organitzacions, en tots els sectors, també al sector del vi, costa trobar persones d’aquesta índole; o almenys no hi són a primera fila. Potser va sent hora que apareguin més Guardioles al nostre país. La situació econòmica i social actual ens ho reclama. Sense lideratge, difícilment les coses podran canviar.

 

You Might Also Like

13 Comments

 1. carles

  Jo el trobo una mica “gloomy”. El realisme és bo però jo preferiria que sigués una mica més optimista. Que vol dir que ara ja tot ho farem pitjor? Jo en vull 12 de copes 😉

 2. GemmaUrgell

  Carles, jo també en vull 12, de copes!
  Però, més enllà del Barça, veus molt de lideratge en aquest país? Polítics, empresaris? Simplement dic que actualment estem faltats de referents i que potser va sent hora que els que manen es posin les piles i, si no, que donin oportunitat a d’altres.
  Ja m’agradaria ser més optimista!! 😉
  Merci per comentar!!

 3. Eric Enguita

  Bon article Gemma!

  Comparteixo amb tu tot el que dius! falta lideratge i només al sector públic, al sector privat també. La generació jove que pujem apretant fort confio que sortiran grans líders, i ho dic per experiència de companys de universitat! i ja ho saps, per tot lo altre Master Card!

  Bones festes!

 4. Velasco

  En Pep, més enllà dels grans èxits que ha aconseguit, ha demostrat que amb un esperit de treball i ganes, moltes ganes de fer coses és pot arribar allà a on un s’ho proposi. Si, crec que estem faltats de persones capaces de tenir un projecte definit i amb ganes de lluitar per a que sigui un èxit. I això és aplicable tant al món públic com al món privat. A vegades tinc la sensació que si que hi ha gent amb moltes ganes de fer coses i canviar-les, però es troben amb unes barreres creades per personatges que només miren interessos propis, a les proves em remiteixo, només cal llegir diaris, tele, ràdio, etc. En fi, espero que tota la gent que pujem amb ganes de treballar trenquin aquestes barreres i millorem les coses a tot els nivells. Un exemple Guardiola. Gràcies Pep!!!

 5. GemmaUrgell

  Eric,
  Tens raó, jo també hi confio. I, per això m’il·lusiona veure com joves com tu agafeu responsabilitats; però perquè això passi cal que es donin aquestes oportunitats.
  Molt bones festes Eric i un feliç 2010!!

 6. MarcG

  Gemma,

  Ja saps que jo també sóc dels que penso que hi ha un problema de lideratge…

  A la nostra política, a les administracions públiques, però també a les privades i, de fet, sincerament crec que és un problema global.

  En el terreny de la política d’aquí, trobo a faltar la qualitat dels polítics de la transició…

  Hem de passar una dictadura per tenir uns polítics líders?

  És molt capciosa aquesta pregunta…

  Bon Nadal!

 7. Ricard Espelt

  Gemma,

  Fonamentalment estic d’acord amb el teu plantejament. Però en aquesta reflexió apunto alguns elements:

  1.No hi ha líders o l’elecció dels espais de lideratge no són meritocràtics? Sóc positiu, i em decanto per la segona.

  2.El problema de la manca de líders és una causa o una conseqüència? Sóc positiu i penso que és la segona. Per tant ho podem canviar.

  3.En un context social en què es reclamen estructures adhocràtiques els lideratges són fonamentals però el més important segueix és el sentiment de la massa? Possiblement sí. L’amic Guardiola, gran líder -en efecte- ho té difícil la gran massa sentimental barcelonista se l’acabarà engolint.

  Per tant, el veritable lideratge potser és efímer. I el millor pel Guardiola, i la comunitat barcelonista és que sigui limitat, com més curt millor.

  Gemma, és moment de teixir, de sembrar, de recollir pocs fruïts, de liderar. És un moment de canvi, per tant el com és tant important com el què. I si el com no era satisfactori el què, tenia poc sentit. El temps ho deixarà clar. Ets valenta i això té molt mèrit. T’admiro.

 8. Jordi Planas Manzano

  El tenir bons líders es condició necessària, però no suficient. Ni en Guardiola s’en hagués sortit sense la resta de l’organització, jugadors inclosos.

  Trobo que a Catalunya i a nivell Polític estem immersos en una tremensa partitocràcia, de la que depenen tant el nomenament dels líders, com la mateixa reforma del sistema.

  Mentre ens anem empassant tot el que ens donin… seguirem igual…

 9. Gemma Urgell

  Marc, espero que no hagi de fer falta cap dictadura. Més aviat fa falta una revolució per canviar el sistema actual!

  Ricard, gràcies pels compliments! 😉 Subscric tots els punts que comentes, però n’afegiria també un altre: el seguidisme dels media fa que no se centrin esforços per trobar nous líders i donar-los més relleu. Potser hi ha molts líders que no veiem…

  Jordi, coincideixo. La reforma del sistema passa per la ciutadanía, no només pels polítics actuals.

 10. MarcG

  Gemma,

  Evidentment el comentari de la ‘dictadura’ era provocador…

  Coincideixo amb el Jordi que el problema principal és el passotisme de la societat.

  Molt poca gent es mou per intentar millorar la societat, aquesta feina es delega quasi en exclusiva a les administracions públiques.

  Una societat que no es mou està condenada a estar sempre al mateix lloc.

  Però si m’empapo del positivisme del Ricard crec que hi ha indicis de canvis, la gent comença a implicar-se… tot i que encara no sé si això anirà a més o no…

 11. GemmaUrgell

  Marc,
  ets un provocador! 😉
  Afegeixo que, a més de les administracions públiques, qui es mou per millorar la societat també són les ONG, les organitzacions cíviques, els lobbyes, i, en teoria, també els partits polítics… tot i que molts cops, cap als seus interessos.
  Coincideixo que hi ha una gran manca de voluntarisme en el nostre país, que molts cops pocs fan alguna cosa per no res. I, si la gent no s’implica, difícilment arribarem enlloc. Per això calen nous líders! Per convèncer del canvi!
  Bon Sant Esteve Marc!

 12. Màrius

  Hola Gemma, disculpa la interrupción,
  si después de la pasta que ganan no son capaces de ganarlo todo, apaga y vámonos. El futbolista es el único, creo, trabajador que si hace mal su trabajo le pagan lo pactado y si lo hace bien, ¡le dan una prima! El único mérito (que no es poco) del señor Guardiola es haber hecho bien su trabajo, algo que en este país de incompetentes consideramos excepcional. Triste.

 13. GemmaUrgell

  Velasco, el teu comentari havia arribat com spam, no l’he vist fins ara! 🙁 Si, tens raó, caldrà trencar barreres perquè floreixin aquests nous líders!

  Màrius, m’encanta trobar-te per aquí!! Si noi, en aquest país sobren incompetents i falta més honradesa, treball i ganes de fer les coses bé!

Leave a Reply