Paradigmes i misteris

Els consumidors catalans coneixen i valoren els vins amb DO de Catalunya, però en consumeixen poc. Aquesta és la conclusió que s’extreu del darrer estudi de l’Institut Català de la Vinya i el Vi encarregat a Nielsen (en podeu veure més detalls demà -això espero- a la web de l’INCAVI: www.incavi.cat).
Una conclusió que ens pot portar a pensar perquè passa això? Perquè els catalans no arribem a consumir vins d’aquí? No ho sé del cert, però m’arrisco a apuntar algunes causes:
– Comptem amb una DO àmpliament estesa a tot Espanya i que és líder de mercat arreu de l’estat. Si, és la DOQ Rioja. A més, per raons històriques de èpoques passades (si, em remeto a Franco), va ser la DO del país i la que més ajut va rebre per implantar-se arreu i ser un estandard i ambaixador espanyol.
– Quants cops heu anat a un restaurant de menú a Barcelona i, al demanar el vi de la casa, us han portat vi de la Mancha, o cosechero de rioja,… Rarament trobareu un vi amb DO de Catalunya, tot i que n’hi han amb bona qualitat/preu i que fàcilment podria ser el vi de cada dia (penso en vins joves de cooperatives catalanes, per exemple).
– Proveu d’anar a un supermercat i compteu quantes ampolles catalanes hi ha en els líneals i, en quina posició estan… a més, molts dels vins catalans que agraden, que coneixes, no acostumen a estar al supermercat perquè l’elaborador no veu aquest canal en bons ulls (i creu que li pot anar la reputació)
– Analitzeu les cartes de vins de qualsevol restaurant, sigui del preu que sigui. En rares excepcions, trobareu que apareixen les 11 DO catalanes amb els seus respectius vins
– L’empresari, l’elaborador, ha trobat més facilitats en exportar producte que en vendre’l al propi país, perquè el mercat nacional ja estava molt saturat.
– Llegiu crítiques de vins als diaris i revistes, escolteu la ràdio, … oi que en rares ocasions parlen de productes d’aquí?
Aquestes només en són unes quantes, però en podríem trobar moltíssimes més.
Ja hi poden haver consumidors que valorin molt bé els vins catalans, que coneguin la diversitat de DO’s de Catalunya, però si aquests no tenen oportunitats per consumir-los o han de trobar aquests vins en botigues especialitzades i amagades, rarament s’aconseguirà liderar el mercat català.
No sé, potser seria hora que, tothom, els cellers, els viticultors, la distribució, la restauració, els líders d’opinió, l’administració i la societat en general s’unís i intentés remontar aquesta situació. Potser és una utopia, però crec que no ha de ser complicat: tenim uns vins bons, amb diferents gammes de preus i, sobretot, amb uns consumidors que necessiten una “empententa” per consumir-los. Doncs vinga!!

Que quedi clar que no dic que no es consumeixi altre vi que no sigui català. NO, clar que NO. Hem de provar productes diferents, d’arreu, (en la diversitat està el gust) però cal que tinguem també la possibilitat de trobar més vins catalans en el nostre dia a dia.

You Might Also Like

5 Comments

 1. Jordi Castells

  Gemma si punxes La Verema http://laverema.blogspot.com/- ja surt el teu últim escrit, agraït per la teva informació que ja es pot consultar l’informa Nielssen, a veure si per mitja d’aquest blocs entra tots fem bullir una mica l’olla dels nostres vins, ni que sigui en aquestes modestes aportacions. Seguiré el teu blog cada cop que vegi l’actualització a La Varema

 2. ricard

  Doncs, ja hi col·laboraré… a beure vi!!!!!

 3. Miquel Casellas

  Hola, m’ha fet molta gràcia perquè jo també sóc fill de pagesos i aficionat al periodisme. Molt bé per defensar el nostro. T’he posat a favorits. Ens llegim.

 4. Steven Tolliver

  Hola Gemma,
  En parte La Rioja ha empezado muchos años antes con la promoción de su marca. Las D.O. de Catalunya y sobre la muy recentamente creado D.O. Catalunya ha dedicado menos tiempo a esto. Pero como el estudio Nielsen ha mostrado, los vinos de Catalunya esta ganando espacio en el off-premise y estoy partidario que si continua así va ganar mas espacio en el on-premise.
  Con tu permiso, ajunto en enlace a mi post sobre el tema: Reputación y ventas en el sector de los vinos en Cataluña

 5. Daniel García Peris

  Hola Gemma,

  Com bé saps a les properes Jornades de la Penedesfera que s’han de celebrar a Gelida el 13 i 14 de juny (més informació a http://www.penedesfera.cat) promocionarem la cultura vitivinícola a la xarxa amb un taller de tast de vi i cava adreçat a blocaires. Com que és una iniciativa totalment nova ho he explicat a http://www.danielgarciaperis.cat/2008/06/06/primer-taller-de-tast-de-vi-i-cava-per-a-blocaires/

  Ens veiem a Gelida!

  Salutacions.

Leave a Reply