Per mi sense gluten, si us plau!

Article publicat a El 3 de vuit

De fa un parell de mesos que formo part de l’1% de la població que pateix celiaquia, i sóc una de les 10.000 diagnosticades a Catalunya (tot i que s’estima que el 85% dels intolerants al gluten no estan diagnosticats). De fa dos mesos sé que el gluten m’ha estat danyant el budell prim, dificultant que absorbeixi correctament els nutrients dels aliments. Des de llavors, faig el que el metge em va dir: eliminar el gluten de la meva vida per sempre. I puc dir que les millores són evidents.

Però no és tant senzill com sembla. A casa hem eliminat la farina i altres aliments per l’estil (tempures, cuscús, farina de galeta) i hem afegit una nova torradora als electrodomèstics (la meva). Hem adquirit nous hàbits, com l’ordre de sucar el pa amb el tomàquet, com bullir pasta en diferents olles o començar a aprendre noves receptes.

Quan anem al supermercat, ara hi passem més estona. Llegint etiquetes buscant el famós “sense gluten” de llaunes de tonyines, embotits, i demés; o anant a tot arreu amb la Guia d’Aliments Sense Gluten de l’Associació de Celíacs de Catalunya per si sorgeix algun dubte. Evidentment, la factura de la compra també s’ha encarit: els aliments sense gluten acostumen a ser més cars i aliments com la pasta sense gluten, galetes especials o cereals tenen un IVA d’un 10% (i no d’un 4% com es reclama des de la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya, FACE). De fet, els aliments sense gluten són fins a 5 cops més cars que els productes normals i, segons la FACE, el cistell de la compra d’un celíac és un 280% més car que la d’un consumidor que toleri el gluten. Us recomano que feu un cop d’ull als preus de farines sense gluten, segur que al·lucineu.

A més del supermercat, un cop diagnosticada la celiaquia, mires de trobar petits comerços de confiança que tinguin també aliments especials. De forn de pa només he trobat Cal Badejo, al Vendrell, que fan pa sense gluten, coca i un brownie deliciós. A Vilafranca, no hi ha cap forn que faci ell mateix pa sense gluten; només als Forns Mitjans distribueixen elaborats de pa sense gluten del Forn Ricardera, un dels especialitzats a Catalunya. I allà on compro l’embotit o la botifarra i la salsitxa, doncs miro d’assegurar-me que entre els additius no hi hagi res amb gluten. I a Xerigots, també hi ha torradetes sense gluten i una àmplia gamma de formatges que no en tenen.

El més difícil però és a l’hora d’anar a menjar fora (i més, si et passa com a mi, que gaudeixes de la bona cuina). Només asseure’t i comentar-ho al servei, després d’una primera esbufegada per part seva, mirem plegats la carta i acostumen a dir-me: “Això no pots, això tampoc, això… ho pregunto al cuiner. I, de postres… fruita???”. Em consta que a Vilafranca hi ha el The Nit que té a la carta plats especials sense gluten i al Cigró d’Or, que si li comentes a l’Oriol Llavina, segur que et farà alguna cosa especial. Però a l’hora de fer unes tapes, d’anar a fer un entrepà o una pizza… aquí si que es complica! I més si vols acompanyar-ho amb una cervesa sense gluten.

Senyors responsables d’aquests establiments, tingueu sensibilitat per les al·lèrgies i altres intoleràncies. La informació d’on trobar aliments sense gluten circula rapidíssim entre celíacs, de fet, sovint, el primer que fas quan coneixes algú que té aquesta intolerància és recomanar botigues i restaurants on trobar aliments aptes i, el més important, persones responsables i sensibilitzades al darrera.

També pots llegir l’article aquí

You Might Also Like

Leave a Reply