Tothom pot ser periodista? – converses amb reporters de guerra

Com molts altres estudiants de periodisme, jo també somniava en ser reportera de guerra, enviada especial en zones de conflicte per narrar al món allò que els nostres ulls i les nostres càmeres gravaven per tal de colpir i fer actuar amb una finalitat concreta: narrar les injustícies perquè aquestes acabessin i fomentar la pau. Una visió romàntica del periodisme que ara té més sentit que mai gràcies a les noves eines tecnològiques (mòbils, aplicacions d’internet) que fomenten la web a temps real i, evidentment, al periodisme ciutadà.

A l’International Journalism Festival, el reporter d’Al Jazeera, Laith Mushtaq va pronunciar una de les conferències més colpidores, tot recordant l’assalt que l’exèrcit dels Estats Units fa ver a Faluja (Bagdad) l’any 2004 on van morir 600 persones i 1.000 més van resultar ferides. Mushtaq va ser un dels pocs reporters que es trobaven en aquesta ciutat i les imatges que ell va filmar van donar la volta al món mentre els comunicats oficials dels Estats Units deien que la majoria dels morts eren membres de la guerrilla d’Iraq. Per això, considera que és important que existeixi tecnologia preparada per gravar situacions com aquestes en qualsevol telèfon mòbil, que existeixin projectes de periodisme ciutadà com Global Voices o Ushahidi, que ajuden a donar més visions d’allò que està passant en els milers de conflictes del món. Entén els social media i la web a temps real com una evolució del periodisme i, com a tal, aquesta s’ha d’integrar en la professió per fer-la més rica i més plural.

En Guy Degan és un periodista freelance i multimèdia, un dels reporters pioners en l’ús de la web a temps real i dels dispositius mòbils com a eines de transmissió de notícies. Ha treballat per les Nacions Unides i per emissores de notícies internacionals com Al Jazeera i Deutsche Welle, amb imatges i reportatges de zones de conflicte com Iraq, Turquia, Georgia, entre d’altres. La web i els dispositius mòbils li permeten, amb una inversió econòmica molt baixa, esdevenir un mitjà de comunicació, ja sigui en el seu propi blog o oferint els seus reportatges a d’altres.

Tant en Guy com en Laith coincideixen en què tothom pot esdevenir un periodista i això és clau per una nova era democràtica que encetem gràcies a la web social. Si tots podem ser testimonis i transmissors de les injustícies, segur que hi haurà poc espai on amagar la roba bruta.

A continuació podeu veure dos vídeos, un sobre la intervenció de Guy Degan (@fieldreports) al media140 Perugia i l’altre, una entrevista que li vaig fer just després.

Travelling light: Useful mobile gadgets for reporters from media140 on Vimeo.

#talkingabout – Guy Degen @fieldreports from redall on Vimeo.

Entrada originalment publicada al bloc de media140, un esdeveniment que ben aviat serà a Barcelona. Es pot consultar en català aquí i en castellà aquí.

You Might Also Like

Leave a Reply