Visca l’slow shopping

Que un establiment baixi la persiana és una molt mala notícia per un municipi i per la gent que hi viu. Per què una botiga, un cafè, un restaurant o un cinema son espais que generen riquesa econòmica (negoci, ocupació) i riquesa humana (socialització, cultura, relació). Els establiments en pobles i ciutats mantenen els carrers i les places vius, bategant: generen trànsit de persones, més il·luminació i, per tant, més seguretat.

Per militància, però sobretot perquè m’agrada el tracte humà i el servei persona a persona, sóc una ferma defensora del comerç local i el predico arreu, entre familiars i amics. M’agrada el tracte proper, la recomanació, el servei i la prescripció que em pot fer una persona que viu i sent la seva feina. A l’hora de comprar un llibre, uns pantalons pels meus fills o productes frescos. I no és fàcil, perquè rebem milers de missatges diaris amb ofertes a cop de clic, perquè deixem rastre a internet i allò que ens agrada o ens atrau apareix en les pàgines que consultem de forma subliminal i ens crida: ‘compra’m, em necessites’.

De la mateixa manera que apostem pel slow food, pel menjar de proximitat, sostenible, de qualitat, hauríem de fer el mateix amb el comerç. Fugim de la compra compulsiva, del necessitar-ho tot per avui, de les ofertes a cop de clic i els descomptes constants i apostem per la compra local, tranquil·la, raonada, crítica. Per l’slow shopping.

Tenim la sort que a Vilafranca hi podem trobar de tot i que hi ha establiments que fan esforços valuosos per estar sempre a la última en el producte que ofereixen i en diferenciar-se de l’Amazon oferint una compra més ‘vivencial’. També són presents a les xarxes socials, amb campanyes divertides i que busquen crear lligam.

Aquests dies molts ens hem entristit en conèixer la notícia que el Cinema Kubrick tancava. Com en el comerç, és lícit dir que calen polítiques públiques en defensa d’aquests establiments emblemàtics i claus, perquè és així. Però, a més a més, és també a les nostres mans, com a habitants d’aquesta ciutat i com a potencials clients, que els establiments puguin pujar la persiana cada dia i omplint de vida els carrers i places.

You Might Also Like

Leave a Reply