Butler, les bruixes indultades, el cangur públic i el canvi que incomoda

Aquests darrers dies tres notícies han mostrat aquest gir cap al feminisme del govern de la Generalitat. El primer, el servei de cangur públic que ha anunciat la consellera Tània Verge que té com objectiu alliberar temps a les famílies, principalment dones (que són les que normalment s’encarreguen d’aquesta tasca), famílies monoparentals i mares en situació vulnerable. Vint milions d’euros que la Generalitat lliurarà als governs locals perquè gestionin aquest servei que busca facilitar la conciliació laboral i, important també, l’accés a l’oci.

La segona notícia ha estat el Premi Internacional Catalunya que lliura la Generalitat de Catalunya, enguany a la filòsofa Judith Butler. “Sigui quina sigui la llibertat per la que lluitem, aquesta ha de ser una llibertat basada en la igualtat”. Aquesta és només una frase de moltes de les reflexions que la filòsofa Judith Butler ens ofereix sobre ètica, política, drets humans i gènere. Butler és una activista pels drets humans, que defensa els drets de gais i lesbianes, i que compta amb una obra inspiradora que ha revolucionat la teoria i el moviment feminista.

I la tercera, que el Parlament ha indultat a totes les dones acusades de bruixeria a Catalunya entre els segles XV i XVII; un gest per reparar la història i dignificar el quasi un miler de dones que van ser acusades de bruixeria. Com explicava molt bé el Sense Ficció de TV3 d’aquest dimarts, no eren bruixen, simplement eren dones diferents, més independents, més poderoses, que trencaven amb la disciplina patriarcal, a qui les autoritats locals, l’església o el propi veïnat dirigien falses acusacions i rumors.

Si algú no tenia massa clar perquè serviria una conselleria de Feminismes i Igualtat, amb aquests exemples els dubtes queden resolts. De segur que moltes persones no trobaran aquestes accions prioritàries, també n’hi hauran que en faran judicis sorneguers i irònics i en faran GIFS a les xarxes socials. Però el que queda clar és que apareixen temàtiques a l’agenda pública que situen la dona i la vida al centre i que posen en dubte el nostre sistema patriarcal i proposa millores. Canvis de mirada, de perspectiva, de paradigma que incomoden a aquells que l’actual sistema (capitalista, patriarcal i desigual) ja els hi va com anell al dit. 

Article publicat a El 3 de vuit

You Might Also Like

Leave a Reply