‘Hombres en mi situación’ de Per Petterson

He necessitat un mapa d’Oslo (que el llibre proporciona a les darreres pàgines) per poder seguir amunt i avall el protagonista, Arvid Jansen, l’alter ego de Per Petterson. Va amunt i avall perquè es busca i no es troba, perquè vol posar ordre a la seva vida després de la mort dels seus pares i un germà en un accident d’un ferry, d’un divorci i de perdre la custòdia de les seves filles.

Jansen cavalca les nits dalt del seu cotxe i, entre somnis, records i persones, intenta fugir de la deriva. Potser no hi ha un fil argumental clar, però sí que moltes escenes que descriuen estats d’ànim, sensacions. També, com a “Sortir a robar cavalls“, tot s’intueix però no es descriu directament.

Petterson descriu com pocs la malenconia i la soledat. Sobre la fragilitat (que també pateixen els homes) i el dolor. Però també l’afany a fixar-se a la vida.

Cuando dejé atrás esos meses había estado en más habitaciones, más casas, más barrios de los que hubiera creído posible para un hombre como yo. Pero aquello se acabó sin más; había querido ser como una hoguera, pero ahora en mi hoguera había más cenizas que llamas.

Editorial Asteroride. Traducció de Lotte K. Tollefsen

Intentaré llegir llibres més alegres, properament…

You Might Also Like

Leave a Reply