Des de dalt dels Picos, madurant en coves i gaudint-ne a la taula

A la web de Xerigots publicaré articles sobre experiències gastronòmiques vinculades al vi i al formatge. Aquí, els reproduiré.

Cabra pasturant als Picos d'Europa
Cabra pasturant als Picos d’Europa

Si hi ha una regió d’Espanya on el formatge predomina no només en la seva gastronomia sinó també en la seva forma de ser és a Astúries. Deu mil quilòmetres quadrats amb poc més d’un milió d’habitants i plena d’altes muntanyes. Vaques per aquí, ovelles per allà, alguna cabra pasturant prop d’una pomera. Zona de contrastos, on pots gaudir de platges paradisíaques i, en només mitja hora de cotxe, estar a 2.000 metres d’alçada.

És a Astúries on hem estat de vacances aquest estiu, una mica més d’una setmana dedicada a caminar pels Picos d’Europa, a gaudir de les platges i a descansar. També volíem endinsar-nos en la seva cultura formatgera i conèixer com elaboren alguns dels seus formatges, principalment els seus formatges blaus estrella: el Cabrales, el Gamoneu i l’Azul Valdeón (cal dir que aquest es fa als Picos d’Europa, però a la província de Leon.

M’atreveixo a recomanar-vos 3 imprescindibles relacionats amb el món del formatge:

  • Conèixer l’àvia que durant els mesos de calor viu a dalt dels Llacs de Covadonga, parlar-hi i comprar-li un formatge. Per fer això només us caldrà fer una caminada de 3 hores rodejant els Llacs Enol i Ercina i quan estigueu ben amunt veureu una casa de pastor, amb quatre gallines per aquí, alguna cabreta per allà i una senyora entranyable que elabora formatges i els ven allà mateix. Val la pena conversar-hi, que us expliqui quan puja a dalt i per què, que us ensenyi casa seva i que tasteu el seu formatge (no és espectacular, però l’espai-temps-personatge el fa realment autèntic).
  • Fer la Ruta de Pepín : Pepín és tot un personatge, un autèntic asturià que et rep a casa seva i et dóna nocions interessantíssimes sobre Astúries, la seva geografia, agricultura i economia tot passejant pel seu poble, Sirviella. Allà et posaràs al dia sobre l’elaboració de la sidra, sabràs quins són els noms dels Picos de Europa, t’endinsarà en el món de la ramaderia i les races autòctones asturianes i t’explicarà l’elaboració del formatge Gamoneu dins d’una cabanya de pastor que s’ha fet al pati de casa. Acabaràs assegut en una taula tot degustant plats asturians. Una experiència gastronòmica-turística 100% recomanable.
  • Endinsar-te a la Cueva-Exposición del Cabrales: Tot i que la visita és una mica fluixa pel que fa explicacions i curiositats, val la pena conèixer com es fa un dels formatges espanyols més internacionals i veure com és una de les coves on maduren. A més, disposen de torradetes sense gluten pels celíacs a l’hora de fer la degustació.

I per acabar, en cada poble hi ha alguna formatgeria artesana, un bon moment per fer una parada i veure com elaboren alguns d’aquests formatges tan preuats. Com per exemple, a Corao, on l’Alberto elabora un dels Gamoneus del Valle més bons de la contrada. I amb una mica de sort, t’ensenyarà les instal·lacions on fuma aquest formatge tan peculiar.

Si voleu que us parli de llocs on anar a menjar o a beure sidra, millor que quedem a Xerigots davant d’una copa de cava i un platet d’aquests formatges asturians i us en recomanaré uns quants.

Fotos: Jordi Bertran

You Might Also Like

Leave a Reply