“Els pagesos estan de moda”, article publicat a El 3 de vuit

Amb aquesta controvertida frase, l’expert en marketing alimentari David Hughes, va concloure la seva ponència al Tàstum, el Fòrum Agroalimentari de Catalunya que es va celebrar el passat dilluns a Barcelona. Abans de res, situar que ell és del Regne Unit i els pagesos allà estan de moda. Però no tots els agricultors, només aquells que estan oferint producte amb valor afegit i això no és res més que donar resposta a les tendències d’un mercat en creixement: aquell que busca un producte respectuós amb el medi ambient, de gran qualitat i que vol que darrera d’aquest hi hagi una història i un missatge real i convincent que asseguri que comprant aquell producte s’afavoreixi un estil de vida o es perpetui una tradició i que sigui fàcil la relació/comunicació amb aquell productor.

El Tàstum, una jornada de conferències i d’homenatges al sector agroalimentari organitzada pel Departament d’Agricultura, girava al voltant de la relació entre els productes de proximitat i les xarxes socials, és a dir, com l’alimentació de proximitat i la utilització d’internet podia establir una millor relació entre productor i consumidor. Gràcies a internet, podem conèixer enòlegs que a través del seu bloc ens van relatant el procès d’elaboració d’un vi; podem descobrir com s’elabora un producte, podem opinar sobre allò que mengem o bevem i ser prescriptors; connectar directament amb els elaboradors; o ser admiradors a Facebook de centenars de marques i rebre informació contínua sobre aquells productes que més ens agraden i interactuar-hi.

Ricard Espelt, de Redall Comunicació Web, va traslladar la facilitat que tenim els consumidors, gràcies a la tecnologia, en organitzar-nos. Estem davant un nou espai social que situa el consumidor al centre, perquè té més eines per comunicar-se, per conèixer i per mobilitzar-se. Per aquest motiu cada cop apareguin més cooperatives de consum on grups de persones compren directament als productors i es comuniquen a través d’internet; o grups de ciutadans que construeixen espais web per poder comprar productes de proximitat; o productors que han sabut utilitzar la tecnologia per arribar al seu mercat i a través d’ella comercialitzen i es relacionen amb el consumidor, ja sigui a través de la venda on-line com organitzant mercats o espais on poder vendre.

És evident que la clau està en oferir un producte de qualitat i que aquest compti amb un missatge concís i real, que atrapi al consumidor, com diu la dita “s’atrapa abans un mentider que un coix”. Però si aquests elements cabdals funcionen, i a més es compta amb una bona estratègia a la xarxa que permet arribar a aquell consumidor que està buscant allò que tu ofereixes pot passar com al Regne Unit, on “els pagesos estan de moda” i la tendència en comprar productes locals i de proximitat està en augment. Per tant, la frase no es tant dispar. Només cal tenir en compte la frase de Nietszche que Espelt va usar en la seva ponència: “els grans esdeveniments arriben sobre potetes de colom”. Cal doncs estar alerta i actuar.

Aquest article s’ha publicat al setmanari El 3 de vuit.

Article a El 3 de vuit, 22 d’octubre de 2010

You Might Also Like

3 Comments

  1. Bitacoras.com

    Información Bitacoras.com…

    Valora en Bitacoras.com: Amb aquesta controvertida frase, l’expert en marketing alimentari David Hughes, va concloure la seva ponència al Tàstum, el Fòrum Agroalimentari de Catalunya que es va celebrar el passat dilluns a Barcelona. Abans de res……

  2. Lettie

    At last! Someone who uedrnstands! Thanks for posting!

Leave a Reply