“En les noves tecnologies i l’educació, els pares i mares tenim molt a dir”, article publicat a El 3 de vuit

Fa poc vaig tenir una grata sorpresa. A través de l’Anna Artís, una activa usuària de Twitter i escampadora de les bones utilitats de la tecnologia a l’empresa i l’educació, vaig conèixer el Bloc de l’Associació de Mares i Pares de l’Institut Eugeni d’Ors. Es tracta d’un repositari d’informació sobre les noves tecnologies, l’educació, l’emprenedoria, que busca ser un espai de consulta i un repositori de coneixement entre professors, alumnes, mares i pares del centre.
De fet, expliquen que la Biblioteca del centre “està redefinint el seu paper de catalogar i oferir llibres físics a passar a ser facilitadora de coneixement”, comptant amb el suport de mares “amb passió pels mètodes 2.0, professors inquiets en transmetre coneixement i alumnes natius digitals desperts en un món que els ofereix múltiples opcions per comunicar allò que estan fent i aprenent”. Així doncs, des de la Biblioteca es promou la transmissió de coneixement a la xarxa, a través de blocs i fins i tot, d’un diari digital a través de twitter i d’una forma transversal.
Aquest és un exemple de les oportunitats que les noves tecnologies estan brindant a l’educació i, sobretot, en la relació entre l’escola i el món exterior (pares i mares, societat, municipi, entitats, …). Si l’escola abans es veia reduïda a les quatre parets de l’edifici i al pati, ara s’estén molt més i l’aprenentatge es multiplica, beu de moltes fonts. Per això és important que els pares i mares tinguin nocions de com és el funcionament d’aquesta nova societat, de la importància d’internet en la transmissió de coneixement i de les actituds que cal prendre davant d’aquestes. I, sobretot, prendre consciència que mai s’acaba d’aprendre, que sempre som aprenents en fase beta.
Sovint parlem de les habilitats digitals dels professors/es, de com responen aquests davant les noves tecnologies, de com les incorporen a les seves classes, … Però no podem obviar que l’educació, primordialment, també és cosa dels pares i mares (així com de la societat en general). Per tant, és important que es crein espais com aquests que impulsa l’Ampa de l’Eugeni d’Ors i la Biblioteca de l’institut, llocs virtuals de relació entre l’alumne, el professor, els pares i mares i la societat; així com és important que els pares i mares exigim aquesta presència digital dels centres.
Ara, que és moment de preincripcions i inscripcions escolars, tenim en compte la presència digital i la incorporació de les noves tecnologies en l’aprenentatge a l’hora d’escollir un centre o un altre? Sabem si hi ha Ampes actives en el món digital? Fent unes quantes recerques a Google, veurem que hi ha poques (cap) llar d’infants, escoles i instituts actives a internet a les nostres comarques i que vagin més enllà d’una simple pàgina web estàtica informativa. Com a mares i pares, tenim molt a fer.

Article El 3 de vuit – En les noves tecnologies i l’educació, els pares i mares tenim molt a dir

You Might Also Like

2 Comments

 1. Anna Badia

  Hola Gemma,
  Per completar les teves cerques, t’envio l’adreça del web de l’Escola Estalella (www.escolaestalella.cat). El web, a la vegada, enllaça amb blogs que algunes mestres tirem endavant, relacionats amb les àrees que ensenyem i que gestionem en les nostres estones lliures, perquè els horaris d’escola no permeten altra cosa.
  Particularment, i a partir de la biblioteca, porto aquest blogs: Bibliotecaviva (bibliotecaviva.blogspot.com) i Biblio-classes (bibclasses.blogspot.com).

 2. GemmaUrgell

  Moltes gràcies Anna! Molt interessant tot el que esteu fent, i més a primària, que potser és encara més complicat. Ànims i, encara que ho feu en les estones lliures, això que feu té molt de valor.
  Merci!

Leave a Reply