‘No desaprovechemos esta crisis’ de Mariana Mazzucato

Mazzucato és una de les economistes que més han escrit i parlat durant i post la pandèmia. Assessora governs i organitzacions com la OMS o la OCDE. En aquest llibre i en el posterior, ‘Misión Economía: guía para cambiar el capitalismo‘ defensa que la crisi de la COVID ha de ser una oportunitat per canviar el capitalisme i que el bé públic torni a tenir pes.

En aquest llibre, un assaig breu i directe, amb moltes idees i exemples, explica que els governs, enlloc de limitar-se a corregir els errors del mercat, haurien de conformar i crear activament mercats que generin un creixement sostenible i inclusiu. Com? Per exemple, que les empreses que rebin finançament públic estiguin motivades per l’interès públic i no pels beneficis.

Mazzucato defensa que calen estats emprenedors que inverteixin en innovació (sanitat pública o energies renovables, entre d’altres) i que també negociïn amb les empreses com els beneficis de la inversió pública rebuda retorni a la societat.

Les darreres dècades de privatització i externalització han deixat a molts governs amb menys opcions i capacitats davant la crisi. La COVID ens ho ha demostrat. Ara, doncs, enlloc de prioritar els accionistes, les empreses han de valorar totes les parts interessades i invertir en treballadors, tecnologia i sostenibilitat. La crisi que ha provocat la pandèmia (i que ens portarà l’actual conflicte amb Rússia i també el canvi climàtic), ens ha de fer conscients que la ciutadania més valuosa és la que treballa per les cures sanitàries i socials, l’educació, el transport públic i l’alimentació. Per tant, cal acabar amb el treball precari i finançar com toca les institucions públiques. Així, doncs, segons Mazzucato, valorem aquells que sostenen la nostra societat i enfortim les infraestructures cíviques per les crisis que vindran.

“Una de les principals causes de la desigualtat actual: s’han socialitzat els riscos però privatitzem les recompenses”

You Might Also Like

Leave a Reply