Obama es mereix el Nobel de la Pau?

Aquesta és la pregunta que m’ha passat al cap quan he començat a veure les primeres informacions al Twitter. Segons el comité dels premis Nobel, li han concedit “per estimular el desarmament nuclear i perquè com a president ha creat un nou clima en la política internacional“, referint-se a què després de l’era Bush, Obama pretén que s’engegui una nova era basada on no només els EUA tindran posicions prioritàries, sinó que es compta també amb el paper d’altres països i institucions internacionals. 

Les intencions d’Obama són molt positives, però, fins a data d’avui, no són més que això: intencions. Hi ha moltes més persones i organitzacions que han passat als fets i es mereixen molt més aquest premi.

Crec sincerament que aquest premi no és positiu ni per qui l’ha otorgat ni per qui l’ha rebut. Considero que Obama (que fins ara sempre n’he dit lloances), amb fets com aquest, s’allunya dels ciutadans per esdevenir un “producte” mediàtic i marketenià, una estampa de paper cartró que viu permanentment en l’utopia i les bones paraules. Per altra banda, els Nobel, amb decisions com aquesta, es desprestigien i segur que a partir d’ara em miraré aquests premis d’una altra manera.

You Might Also Like

7 Comments

 1. MarcG

  Gemma,

  Efectivament, crec que donar aquest premi a l’Obama ha estat precipitat i treu prestigi a la institució.

  De fet, li estan donant el premi per ser ‘millor’ que el Bush, (!!).

  Això, sincerament, no crec que mereixi un premi, si més no, no encara que, tal com dius, només hi ha intencions.

  Sovint els líders carismàtics quan topen amb la realitat han de rebaixar les expectatives, la realitat és molt dura i no sempre es pot arribar a tot el que es volia fer.

 2. Paul

  Casi hemos coincidido en los mismos argumentos así que mi respuesta a tu pregunta es que no lo merece. No ha convertido todavía sus propositos en hechos concretos, por lo que no ha reunido méritos suficientes para recibir el galardón por encima de otras personas que llevan toda la vida trabajando por la paz.

 3. GemmaUrgell

  Marc, has estat ràpid! Coincideixo en què el carisma, de vegades pot provocar males passades i crec que aquest Nobel li provocarà una mala passada a l’Obama

  Paul, si, tienes razón, coincidimos. Y creo que somos muchas las personas que creemos que no se lo merece (todavía). Y tu, como conocedor de los temas relacionados con el diálogo, la paz, entiendo que todavía te pueda sorprender mucho más. Un abrazo.

 4. Oriol Miralbell

  Aquesta és una de les oportunitats que Obama tindrà per demostrar el seu tarannà. Té poques opcions de maniobra, però depen només d’ell.
  El premi és un parany, que pot afalagar-lo sense deixar que vegi el perill que suposa per a la seva credibilitat.
  Els Nobel s’han convertit en un acte més mediàtic que de reconeixement sincer de les persones amb mèrits.
  No cal oblidar que, malgrat el seu historial personal, Herta Müller, tampoc seria una Premi Nobel molt justificada. La literatura té autors amb més merits.
  Als de la Fundació Vicent Ferrer els recomano que no insisteixin en presentar-se pel Premi Nobel de la Pau, perquè no els el donaran mai. Son massa poc mediatics fora de l’entorn espanyol.
  Abans l’hipocresia era el refuci dels poderosos, ara és un negoci que ofen la intel·ligència dels humils.

 5. ismael peña-lópez

  Estic amb el MarcG: és una vergonya.

  Crec que Barack Obama té molts mèrits – i molts més encara que ha de demostrar en la seva primera legislatura.

  Ara bé, la impressió és que té el Nobel perquè no és ni la meitat de dolent que el seu predecessor.

  Siguem positius: per al proper president expanyol després d’Aznar i Zapatero això del Nobel serà un passeig triomfal.

 6. Magí

  No n’és mereixedor ni ara ni mai. Ni ell, ni cap polític contribueixen a la pau. S’ha creat, com dius, un producte i com tots té una data de caducitat. A l’Obama li acaben de posar donant-li el premi Nobel.

 7. encofegot

  Hello

  spy gadgets are useful in many ways
  spy cam recorder is largest outlet in spy equipment Now a days

  http://www.bespy.be/images/C/BSGPS003.jpg
  This products are available in affordable prices irrespective of their best quality and durability.

  See You with new point

Leave a Reply