Com innova Al Jazeera en la creació i distribució de notícies

Al Jazeera és una de les emissores de notícies per televisió més reconegudes del món i un referent en el món àrab. Fa més de tres anys va entendre que els social media i la web a temps real estaven esdevenint una oportunitat pel mitjà, ja sigui en la propia redacció, com entre els reporters i els càmeres i, evidentment, en la relació entre la cadena de televisió i la seva audiència. Amb poc temps, Al Jazeera s’ha convertit en un dels referents en l’ús de la web social i de les diferents eines i aplicacions que ofereix internet i les noves tecnologies amb una finalitat concreta: oferir un millor producte i contingut a la seva audiència en diferents suports i mitjans.

Moeed Ahmad
és el cap de nous mitjans Al Jazeera i va participar en el media140 Perugia i a l’International Journalism Festival. La seva feina es basa en, per una banda, traslladar i formar en l’ús de diferents eines i aplicacions web als periodistes i reporters de la casa (com aplicacions per gravar en mòbil i que automàticament es registren en els servidors de Al Jazeera), així com en la distribució dels continguts de la cadena en els social media i generar comunitat amb l’audiència i fomentant la seva participació (ja sigui en la creació de nous continguts, com en la distribució).

Però sens dubte, una de les facetes més importants de la seva feina és la d’estar sempre al dia en les noves tendències del mercat i engegar projectes nous: des d’aplicacions pels mòbils, a crear una xarxa de blocs, a fomentar el periodisme ciutadà en conflictes bèl·lics usant eines amb programari lliure com Ushahidi o oferir gran part dels seus continguts en Creative Commons, projectes ambiciosos que es poden consultar a la web Al Jazeera Labs.

Un dels aspectes que va presentar Moeed a Perugia va ser l’aposta en la distribució de filmacions en Creative Commons. Al Jazeera compta amb un desplegament molt gran de reporters a Orient Mitjà i en punts amb conflicte com Gaza o Iraq i, tenint en compte que hi ha moltes dificultats perquè periodistes d’arreu del món es desplacin i obtinguin permisos i visats per poder treballar en aquestes zones, consideren que la feina que estan duent a terme en aquestes regions amb conflicte són d’interès comú i, per tant, es veuen amb l’obligació moral de distribuir amb la màxima llibertat aquests continguts perquè altres emissores les utilitzin.

Per Moeed és important l’actitud que es té davant d’aquestes noves eines i aplicacions; no es pot tenir por a provar, no hi ha manuals escrits i tot va molt ràpid, però el cost econòmic en l’ús d’aquestes eines no és molt alt i per tant val la pena enriquir els continguts que ofereixen i generar sinèrgies amb l’audiència, els periodistes, els reporters al camp i la cadena de televisió amb l’ús d’aquests nous mitjans. Quan li parles del futur del periodisme, té clara la resposta: la clau del periodisme d’ahir, avui i demà rau en l’storytelling, en com explicar les històries. És a dir, com sempre, l’essència estarà en els bons continguts.

A continuació podeu veure una breu entrevista que li vaig fer just després de la seva intervenció a l’International Journalism Festival de Perugia

Al Jazeera from redall on Vimeo.

Entrada originalment publicada al bloc de media140, un esdeveniment que ben aviat serà a Barcelona. Es pot consultar en català aquí i en castellà aquí.

You Might Also Like

One Comment

  1. Delphia

    This is the perfect way to break down this innomratiof.

Leave a Reply