#talkingabout VIII – A la campanya d’Obama

A la Campanya d’Obama from redall on Vimeo.

El Jordi Pérez Colomé és periodista i autor de “A la campanya d’Obama“, un llibre de periodisme, “un llarg reportatge” com explica bé en el pròleg, sobre el moviment de base de ciutadans i ciutadanes dels Estats Units (i també d’Argentina, Canadà, Espanya, Itàlia,…) que van participar activament per portar Barack Obama a la presidència dels Estats Units. Una campanya que està marcant un abans i un després en la forma de fer política.

El Jordi remarca que el va entusiasmar veure com la gent s’implicava, gent de tots colors, edats i religions, per una campanya i un candidat; quan, si comparem amb el nostre país, amb el màxim que ens impliquem és en votar. El Jordi explica com estava organitzat tot l’equip de campanya dels demòcrates: funcionava amb líders interns clars, amb jerarquia, com una empresa on es volen resultats; seguint un dels lemes d’Obama, “la gent organitzada pot canviar les coses”. La part on-line de la campanya servia principament per generar moviment dins dels voluntaris, per vincular la ciutadania en aquell missatge, per ser el transmissor d’aquest relat entre els veïns, companys de feina, família, amics.

També vam tenir temps de parlar de la política del nostre país i de periodisme. El Jordi també creu que el periodisme està en crisi, però ell té una visió optimista: cal que el periodista pensi en com fer que allò que expliquem sigui interessant pels lectors/oients i fer-ho.

La conversa que vam tenir amb el Jordi m’ha portat a recordar alguns moments d‘aquell viatge a Estats Units que vam fer el mes de gener i on vam conèixer joves que lideraven projectes de participació ciutadana i internet, com la Vanessa Scanfeld, el Josh Levy, el David Colarusso,… i que també van participar activament en la campanya d’Obama. El Jordi també em recordava a la Rahaf Harfoush, la voluntària potser més famosa, i l‘entrevista que li vam fer a Bilbao. Tots ells de la meva edat i amb ganes de contribuir, d’ajudar, de treballar i dedicar una part del seu temps per una causa concreta; en aquest cas, ajudar Obama a ser president dels Estats Units. Aquest és potser un dels elements dels nordamericans que més admiro, la seva capacitat per treballar i ajudar a la comunitat amb totes les facetes i estils de voluntarisme; però amb civisme i tolerància com a tònica dominant.

Ricard Espelt is talking about too

Lloc de gravació: Barcelona
Dia: 08.09.2009
Material: Càmera Sony HDD DCR-SR52
Muntatge: iMovie

You Might Also Like

4 Comments

  1. Ricard Espelt

    L’entusiasme de la joventut en aquest procés de canvi és molt important. La joventut no només en el pur tràmit de l’edat física si no en l’esperit vital: he recordat tants cops la conversa amb Marshall Ganz. D’aquests elements vitals en surten també aquests #talkingsabouts tant suggeridors, al meu entendre, per iniciar noves vies d’exploració. És un procés d’aprenentatge magnific que ara tot just comença.

Leave a Reply